Den otevřených dveří pro zájemce o studium na Fakultě informatiky MU

Podívejte se na záznam z živé události na Youtube

Děkujeme za Vaši návštěvu DOD a budeme vděční za zpětnou vazbu po shlédnutí.
Facebook událost
Kdy se konalo? 5. 2. 2021

Program

13:00–13:55 Videoprezentace o možnostech studia na FI MU – prezentovat bude prof. Jiří Barnat, proděkan pro studijní programy. Dozvíte se například: Čím je FI MU specifická? Jaké programy tu lze studovat? Jaké jsou možnosti praxe? Na co si dát během studia pozor? Jak podat přihlášku? Jaké jsou možnosti přijetí bez přijímacích zkoušek? Jaké máte možnosti uplatnění?

13:55–14:15 Otázky a odpovědi – ptejte se na studium a život na FI MU. Odpovídat budou Jiří Barnat, Jana Zemanová ze studijního oddělení a zástupce studentského Spolku přátel severské zvěře.

14:15–15:45 Prezentace sedmi z 21 fakultních laboratoří

Společná prezentace: Laboratoř interakce člověka s počítačem (HCILAB) a Laboratoř vizualizace (VisIt Lab)

Laboratoř interakce člověka s počítačem (HCILAB) se věnuje výzkumu uživatelských rozhraní mezi člověkem a počítačem, obzvláště pak výzkumu moderních metod interakce a virtuální a rozšířené realitě. Mezi aktuální výzkumné projekty patří například spolupráce více uživatelů a možnosti výuky v imerzivní virtuální realitě. Dále se zabýváme oblasti vývoje počítačových her, především uplatněním moderních technik počítačové grafiky ve hrách.
Vizualizační laboratoř (VisIt Lab) se zaměřuje na základní a aplikovaný výzkum v oblasti vizualizací komplexních dat, jejich vizuální analýzy, počítačové grafiky a jejich vztahu k virtuálnímu prostředí a grafickému designu. V současné době se věnuje například projektům z oblastí molekulární, bezpečnostní, geografické a medicínské vizualizace.

Centrum analýzy biomedicínskéhop obrazu (CBIA)

Co se na FI můžete dozvědět o zpracování digitálního obrazu? Jak lze poškozený obraz nebo video opravit? Jak můžeme pomocí matematiky užitečně znázornit takové vlastnosti obrazu, které jsou jinak pro člověka neuchopitelné? Jak funguje obrazová a video komprese? Skupina CBIA sdružuje odborníky z oblasti informatiky, matematiky a fyziky, ale také biologie a medicíny, kteří sledují chování buněk, což se využívá například pro správnou diagnostiku a léčbu nemocí a výzkum účinnosti léčiv.

Laboratoř softwarových architektur a informačních systémů (Lasaris)

Budoucnost všech ve vlastních rukou. Zní to hezky? Děsivě? Až moc nereálně? Tak to tedy ne! V laboratoři Lasaris provádíme výzkum týkající se smart cities, inteligentních budov a sítí, kyberbezpečnosti, IoT a mnoha dalších odvětví, které formují budoucnost každého z nás. Zabýváme se převážně kritickými infrastrukturami, jejichž nefunkčnost by mohla způsobit velké škody. Jednou z možností, jak na takovou infrastrukturu zaútočit, je útok zevnitř organizace. Přijďte se podívat, jak by takový útok mohl vypadat a u toho zjistěte více o naší laboratoři!

LEMMA: Laboratoř Elektronických MultiMediálních Aplikací

LEMMA vyvíjíme aplikace a technologie pro zpracování rozsáhlých kolekcí dat včetně multimediálních (digitální knihovny, produkce a postprodukce filmů). LEMMA je hřiště, kde se prolínají různé obory a vznikají projekty pro praxi, ve třech oblastech: vyhledávání informací (v digitálních knihovnách typu arXiv apod.), metody strojového učení (rozpoznávání dle chůze), produkce multimediálního obsahu (tradice filmových festivalů, festival.fi.muni.cz).

Ateliér grafického designu a multimédií (AGD+M)

Ateliér grafického designu a multimédií zajišťuje interdisciplinární vzdělání v oboru grafický design, orientuje se především na digitální média. Zabývá se tématy jako programování generativního designu, tvorba aplikací pro interaktivní média, animace, videa,3D digitální modelování a 3D tisk, e-publishing, webdesign, tvorba fontů, tvorba her a interaktivní informační grafiky.

Laboratoř konstrukce a architektury číslicových systémů (EmLab)

V laboratoři Laboratoř EmLab na váš čekají nejen naši vyučující a studenti, ale také roboti nebo dron. Dozvíte se, jak se elektronika do takových zařízeních navrhuje, programuje a ovládá. Dále zjistíte, jak se detekují neutrony a gama záření v běžném prostředí a v okolí zařízení pracujících s jadernými materiály a na čem členové EmLabu spolupracují s jadernými vědci. Laboratoř je vybavena měřicí technikou a soudobými technickými a programovými nástroji pro aplikaci programovatelných hradlových polí (obvodu typu FPGA), jednočipových mikroprocesorů a procesorů pro digitální zpracování analogových signálů (obvody typu DSP). Zaměřuje se na studium, vývoj a aplikaci tzv. embedded systems (unikátní jednoúčelové aplikace).

Z akce v MS-Teams se bude pořizovat záznam. Aktivní neanonymní účastí projevujete souhlas se záznamem.

Další nabídka:

Avatar

„Nenašla jsem v Česku ani na Slovensku jinou univerzitu, kde by mi fakulta informatiky nabídla od začátku takovou volnost v nastavování svého studia, možnost se specializovat a zapisovat si neuvěřitelné množství předmětů i z jiných fakult“

Magdalena Kejstová
absolventka Bc. programu Informatika, obor Počítačová grafika a zpracování obrazu

Jak vypadá Den otevřených dveří FI MU, když je svět v pořádku

Další informace a brožury ke stažení

Web s programy studia: programy.fi.muni.cz, Na FI bez přijímaček, Individuální exkurze a další aktivity pro SŠ
Brožura Informace o studiu na Fakultě informatiky (CZ, 2020, 1,6 MB PDF) ke stažení.
Brožura Aktivity pro středoškoláky, které baví informatika, verze pro web (EN, 2020, 2,1 MB PDF) ke stažení.
Brožura Research Areas and Laboratories, verze pro tisk (EN, 2020, 14,9 MB PDF) ke stažení.
Brožura Research Areas and Laboratories, verze pro web (EN, 2020, 1,4 MB PDF) ke stažení.

Kontakty

E-mail: studijni@fi.muni.cz (preferovaný kontakt, pro specifické dotazy nebo pro zaslání brožur poštou)
Telefon: +420 54949 1818
E-mail: propagace@fi.muni.cz (pro zájemce o exkurze)
Telefon: +420 54949 6282
Sledujte Facebook: FI.MUNI.CZ, Instagram: @fi_muni, Twitter: @fi_muni