Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Veřejné přednášky pro odbornou veřejnost v rámci habilitačních řízení

    V úterý 3. listopadu 2015 od 10,45 hod. proběhne v zasedací místnosti B517 veřejná přednáška v rámci habilitačního řízení Mgr. Pavla Rychlého, Ph.D.
    Název přednášky: Proč potřebujeme stále větší textové korpusy.
    Abstrakt: První větší textový korpus vhodný pro lingvistický výzkum byl British National Corpus obsahující zhruba 100 milionů slov. Současné náklady na vytvoření korpusů podobné velikosti jsou jen zlomkem tehdejších nákladů a pro nejčastěji používané jazyky existují textové korpusu obsahující jednotky nebo i desítky miliard slov. Řada nástrojů pro zpracování textů není schopna takové množství dat efektivně zpracovat, je tedy otázkou, zda jsou takto velké (či ještě větší) korpusy potřeba. V přednášce ukážeme, pro jaké aplikace takové korpusy potřebujeme.

    V úterý 10. listopadu 2015 od 10 hod. proběhne v posluchárně A318 přednáška pro odbornou veřejnost v rámci habilitačního řízení RNDr. Jana Boudy, Ph.D.
    Název přednášky: Teoretická informatika v kvantovém světě.
    Abstrakt: Náš svět funguje podle zákonů kvantové fyziky. Tradiční teoretická informatika je založena na klasické fyzice, která popisuje realitu jen částečně. Jsou výsledky teoretické informatiky platné v reálném světě, nebo jen v Turingově stroji? Má smysl teorie informace, teorie výpočetní složitosti, automaty, formální jazyky? V této přednášce se posluchače pokusím přesvědčit, že i přes velmi omezený model výpočtů a informace, na kterém je tradiční teoretická informatika postavena, má mnoho výsledků stále smysl a výzkum v této oblasti není třeba úplně zavrhovat.

    V úterý 1. prosince 2015 od 14 hod. proběhne v posluchárně D2 přednáška pro odbornou veřejnost v rámci habilitačního řízení Fotiose Liarokapise, PhD.
    Název přednášky: Interactive Augmented Reality Environments.
    Abstrakt: Augmented reality is considered to be as one of the most promising technologies for the coming years. This talk will present augmented reality technologies for both indoor and outdoor environments. A number of novel augmented reality interfaces will be demonstrated illustrating how these technologies can be used effectively for different application domains such as archaeology, education and navigation.

    Všichni zájemci jsou srdečně zváni
    Webová adresa