Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Je to fajn! ProFIdivadlo uvedlo Kouř

    Scénu magického Cabaretu des Péchés v Brně ovládla 15. května 2024 divadelní skupina proFIdivadlo svou adaptací kultovního filmu Kouř.

    Pro soubor, který působí na brněnské Fakultě informatiky Masarykovy univerzity (FI MU), to byla už dvacátá pátá premiéra od jeho vzniku v roce 1998. Repríza a derniéra představení proběhnou v pátek 24. května přímo na FI MU.


    Foto: Premiéra hry Kouř, Cabaret des Péchés, 17. května 2024

    Členstvo studentského divadla se každý rok obměňuje, vždy se ale snaží překonat laťku, kterou si dalo v minulých letech. „Hrát muzikál byl vždycky náš sen. Pro amatérské divadlo, složené převážně ze studentů informatiky a dalších oborů, to byla velká výzva. Proto jsme se rozhodli pro Kouř, který jeho autoři označili za ‚rytmikál‘, tedy rytmický muzikál,“ vysvětluje režisér inscenace Jan Sádovský. Herci a herečky se díky tomu nemuseli učit složité melodie, režie však vyžadovala přesný cit pro rytmus, na kterém hra stojí.

    Filmový Kouř začal vznikat na konci osmdesátých let jako satira pozdně socialistického bezčasí. Studenti jsou ale přesvědčení, že text Tomáše Vorla a Lumíra Tučka promlouvá i k dnešní společenské realitě. „K výrazným motivům scénáře patří všudypřítomný tovární kouř, který ničí vzduch a zdraví lidí v maloměstě, kde se děj odehrává. Hlavní hrdina Mirek se snaží ve své fabrice prosadit projekt na vyčištění ovzduší, ale firemní struktury odmítají cokoliv změnit, protože by to mohlo narušit plán a zajeté pořádky. Paralela s postojem dnešní společnosti k životnímu prostředí je pro nás jasná,“ říká produkční Hana Kaspříková.

    Oproti kultovnímu filmu se inscenace odlišuje například hudbou, kterou si studenti složili sami, a na představeních ji hrají živě. Liší se i děj a dialogy. „Inscenaci hrajeme podle původní verze scénáře, v níž nejsou některé prvky, které se nakonec objevily ve filmu. Naše dramatizace také zvýrazňuje jiné dějové linky. Posledním odlišením je studentské podání celé inscenace. Vlastní živá hudba a téměř pohádkové pojetí rekvizit dodává hře energii i v přestavbách mezi obrazy a divák si zkrátka neodpočine,“ podotýká režisér Sádovský.


    Foto: Arnoštek je prostě boží!

    Studentské proFIdivadlo funguje na Fakultě informatiky MU od roku 1998 a je tedy jen o čtyři roky mladší než samotná fakulta. Ta letos slaví třicet let od svého založení – v roce 1994 vznikla jako první samostatná informatická fakulta v Česku. Vedení fakulty o tamním divadle mluví jako o tradičním. „Pro studenty a studentky je účast v proFIdivadle příležitostí vymanit se z digitálního světa a osvěžit si mysl skrze umění. Je to demonstrace toho, že technická zdatnost může jít ruku v ruce s uměleckou kreativitou a sociálními dovednostmi. Spolupráce se studujícími z různých fakult a oborů navíc rozšiřuje obzory a posiluje týmového ducha,“ říká děkan FI MU Jiří Barnat. Kromě informatiků v divadle hrají studenti a studentky třeba z fakulty sociálních studií, filozofické fakulty, medicíny, práv, přírodovědy, ale i z fakult Vysokého učení technického v Brně a dalších vysokých škol.

    Tým divadelníků se navíc letos vydal i mimo tradiční stěny kamenného divadla. To když den po premiéře roztančil zaměstnance a studující Masarykovy univerzity na akci MUNI Day. „DJ Arnoštek se svojí diskotékou“ se nezalekl ani deště a vzal do kola všechny kolemjdoucí. Fakulta informatiky tak ukázala svoji tvář v cela nečekaném světle. V předmětech FI:VV074 Laboratoř divadelní tvorby a FI:VV040 Divadelní hra doc. Josefa Prokeše tak napřesrok očekáváme novou vlnu talentů!


    Foto: MUNI Day, 16. května 2024

    Kouř můžete vidět ještě v pátek 24. května v 17:00 a 20:00 hodin v posluchárně D1 Fakulty informatiky MU. Více informací najdete na webu https://kour.profidivadlo.cz/ a na sociálních sítích souboru (IG: profidivadlo; FB: facebook.com/proFIdivadlo).


    Autoři:

    Martin Veselý, PR profidivadlo, pr@profidivadlo.cz, +420775146255

    Marta Vrlová, Oddělení vnějších vztahů a spolupráce s partnery FI MU

    Foto: FI MU


    Přílohy
    Původní zpráva na Vývěsce v IS.