Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Anna Řechtáčková z FI MU má Ph.D. talent

    Zařadila se tak mezi 25 stipendistů, které město ocenilo v letošním ročníku soutěže Brno Ph.D. Talent. Gratulujeme!

    Anna Řechtáčková absolvovala bakalářský program Aplikovaná informatika a následně magisterský program Teoretická informatika na Fakultě informatiky MU. Od roku 2023 zahájila doktorské studium se zaměřením na automatizované metody pro podporu výuky programování pod vedením doc. Mgr. Radka Pelánka, Ph.D. Do Brno Ph.D. Talent se přihlásila s projektem na téma Developing Automatic Methods for Teaching Code Quality in Introductory Programming. Hledá způsoby, jak automaticky dávat zpětnou vazbu na kvalitu kódu začátečníků. „Zkoumám, které problémy jsou u nich časté a důležité, jak tyto problémy detekovat a jak studenty navést správným směrem k jejich opravení. Nástroj EduLint, který k tomu vyvíjím, se už teď používá v předmětech na FI a v Korespondenčním semináři z informatiky. Právě ho také přidáváme do výukového prostředí Umíme informatiku, které se používá na základních a středních školách,” vysvětluje. Její výzkum pomáhá například při hodnocení domácích úkolů a řada studentů tak dostává zpětnou vazbu, kterou jim předtím nikdo neměl kapacitu dávat. V doktorátu si zároveň plní přání pracovat na něčem, co pomáhá lidem a šetří jim čas. Stíhá také řadu dalších aktivit, např. v rámci Spolku přátel severské zvěře, kterými se snaží předávat znalosti zajímavou a zábavnou formou středoškolákům a nadchnout je pro další studium – třeba právě informatiky. 


    Soutěž Brno Ph.D. Talent cílí na studenty doktorských studijních programů ze čtyř partnerských brněnských univerzit. Stipendium získá 25 nejlepších, kteří přesvědčí odbornou komisi o výjimečnosti svých dosavadních výsledků a kvalitách navrženého vědeckého projektu. Ocenění získávají tříleté stipendium v celkové výši 330 000 korun. Navíc mají možnost dalšího vzdělávání prostřednictvím doprovodných přednášek a školení. Soutěžním jazykem je angličtina. Stipendia poskytuje město již od roku 2009 a realizaci programu zajišťuje Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu (JCMM).

    Na letošním vyhlášení, které proběhlo na Nové radnici v úterý 12. března 2024, nechyběl ani prof. Dr. rer. nat. RNDr. Mgr. Bc. Jan Křetínský, Ph.D. z FI MU. Sám jako jeden z vítězů prvního ročníku Brno Ph.D. talent ocenil pomoc, kterou stipendium v kariéře mladého vědce přináší. „To nejdůležitější, co můžeme studentům poskytnout, je čas a prostor soustředit se čistě jen na výzkum. Je potřeba se nerozptylovat ničím okolo, cestovat a rozvíjet své schopnosti v kontextu zahraniční konkurence,“ vysvětluje. Na svůj tehdejší úspěch navázal výzkumnou kariérou ve výzkumných institucích v Rakousku a Německu. Zpět na alma mater ho přivedl grant MUNI Award in Science and Humanities (MASH) v roce 2022. Na FI MU nyní působí na Katedře teorie programování. Slova Křetínského potvrzuje i naše letošní vítězka, která dodává: „Za ocenění jsem JCMM a Brnu velmi vděčná. Související stipendium společně s loni zvýšeným fakultním doktoranským stipendiem mi umožní zaměřit se více na výzkum a implementaci, aniž bych si musela držet jiný větší pracovní úvazek.”

    Mezi dalšími talenty, kteří letos převzali svá ocenění z rukou primátorky města Brna Markéty Vaňkové, je 14 studujících z Masarykovy univerzity, 9 z Vysokého učení technického a 1 z Mendelovy univerzity. Všem srdečně gratulujeme! Jejich medailonky najdete na webu soutěže.

    Autorka: Marta Vrlová, Oddělení vnějších vztahů a spolupráce s partnery FI MU

    Foto: Marie Schmerková, MMB

    Přílohy
    Původní zpráva na Vývěsce v IS.