Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Severská zvěř prověřila schopnosti středoškoláků

    Máme za sebou další ročník víkendovky Poznej FI!, která přilákala tři desítky informatických nadšenců ze středních škol.

    Programu se každoročně ujímají organizátoři ze Spolku přátel severské zvěře. I letos měli v rukávu zážitkový program plný přednášek, workshopů a her. Nechyběla ani příležitost pro poznání Brna a networking s našimi studujícími. Akci tradičně podpořila domácí Fakulta informatiky Masarykovy univerzity (FI MU) a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dotací na Podporu nadaných žáků na FI MU. 

    Cíl Poznej FI! prozrazuje už samotné motto akce: „Vyzkoušej si, jak se (ne)studuje na FI.“ Během tří dnů 16.–18. února 2024 žáci zažili ochutnávku vysokoškolského života díky odborným přednáškám a workshopům z dílny fakultních výzkumných skupin. Nahlédli tak do zákoutí informatiky a témat, kterým se budou věnovat během studia. Čekaly je také netradiční informatické hry, během kterých poznali fakultu z jiné perspektivy. Zároveň se seznámili s našimi studujícími a vyučujícími.

    Jak vypadá typický den účastníka akce? Na FI se snídá, obědvá i večeří. Dopoledne a odpoledne pak vyplňuje střídavě odborný program, logické hry nebo šifrovačky. Pátek a sobota zahrnují večerní program a networking, po kterém brněnští účastníci odcházejí domů a ostatní využijí zajištěného ubytování.

    Konkrétně si letos středoškoláci vyzkoušeli, jak vypadají cvičení praktických předmětů (Základy programování, Neimperativní programování, Matematické základy informatiky), a poslechli si přednášku o směrování na síti. Workshopy pak nabídly témata jako využití umělé inteligence pro analýzu obrazu, používání gitu a GitHubu, číslicové obvody, psaní kvalitního kódu a využití AI pro rozpoznávání dat. Zážitkový program nabídl tour po budově FI, networking se studujícími i několik her, ve kterých museli účastníci algoritmicky uvažovat a vzájemně spolupracovat. Prozkoumali také okolí fakulty v šifrovací hře a na závěr si na vlastní kůži vyzkoušeli, jak funguje internet.

    Duší celé akce je realizační tým ze Spolku přátel severské zvěře, neboli Zvěřince, což je skupina studujících nejen z Fakulty informatiky, kteří sdílí nadšení pro informatiku, přírodní vědy a jejich popularizaci. Společně organizují aktivity, kterými se snaží předávat znalosti středoškolákům zajímavou a zábavnou formou a nadchnout je pro další studium. Z jejich díly pochází například i Korespondenční seminář z informatiky nebo městská hra InterSoB. Jejich nadšení je až nakažlivé a jejich dveře jsou stále otevřené novým členům. „Letos jsme měli v organizačním týmu dvě účastnice z loňského Poznej FI! a některé z dřívějších běhů. Další účastníci byli pak i mezi pomocníky,“ přibližuje předsedkyně Zvěřince Veronika Burgerová, jak se spolku daří navazovat nová přátelství se stejně naladěnými lidmi a navzájem se inspirovat.

    Radost z dobře odvedené práce podpořily pozitivní ohlasy po akci. Středoškoláci ocenili možnost poznat prostředí fakulty hravou formou, stejně tak jako příležitost mluvit s našimi studujícími a akademiky. Odborný program přinesl nové poznatky a tipy v různých oblastech IT i v tom, jak se připravit na studium a co očekávat. „Byl jsem i minulý rok a užil jsem si oba roky. Doplnil jsem si nějaké informace o studiu,” uvedl jeden z uchazečů. Ostatní dodávají: „Zažil jsem asi nejlepší hru na pochopení základů programování.” nebo: „Naučila jsem se, jak používat Git z konzole. Navíc jsem dostala papír se základními příkazy, takže to můžu zkoušet i doma. Bylo fajn, že jsme si na workshopu vše rovnou zkoušeli prakticky.” Děkujeme všem za účast, a těšíme se, až známé tváře potkáme v září v prváku!

    Poděkování patří i organizátorům ze Zvěřince, studujícím a zaměstnancům FI. Děkujeme, že jste mladým talentům umožnili Poznat FI! Těšíme se na další společné akce.

    Akce Poznej FI vznikla díky podpoře Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, dotace na Podporu nadaných žáků na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity 2024 (projekt č. 0022/7/NAD/2024).

    Zaujaly vás aktivity Zvěřince? Přidejte se do stáda severské zvěře.

    Autorka: Marta Vrlová, Oddělení vnějších vztahů a spolupráce s partnery FI MU

    Přílohy
    Původní zpráva na Vývěsce v IS.