Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Návštěva z MIT Boston byla nadšená

    Ve dnech 25. 1. a 26. 1. 2024, jsme na naší fakultě přivítali návštěvu z Massachusetts Institute of Technology (MIT) z Bostonu. Navštívili nás konkrétně profesor Benoit Forget a Ph.D. student, se kterými docent Zdeněk Matěj (EmLab) a další studenti navázali spolupráci.

    Spolupráce na projektu probíhá v rámci programu International Science and Technology Initiatives – MISTI Global Seed Funds. Tento program si klade za cíl spojit vědce z celého světa, aby společně překonali bariéru vzdálenosti a mohli spolupracovat na řešení aktuálních globálních problémů. Projekt MISTI u nás probíhá ve spolupráci s Akademií věd ČR.

    Benoit Forget je profesor a vedoucí Katedry jaderné vědy a inženýrství, který se mimo jiné zabývá jadernou fúzí. A právě o výzkumu jaderné fúze je celá tato spolupráce. Během návštěvy profesor Forget, docent Matěj  (EmLab, a studenti vedli diskuse o celém projektu a spolupráci. Z našich studentů s MIT bude spolupracovat zejména náš Ph.D. student – Oldřich Pecák. Spolupráce bude probíhat v oblasti akcelerace výpočtů metodou Monte Carlo při použití nástroje vyvíjeného na MIT OpenMC na FPGA a grafických kartách a ověřování dosažených výsledků simulací na reálných experimentech u reaktorů a částicových urychlovačů. Profesor Forget se nám k setkání vyjádřil, že byl nadšený a velmi se těší na spolupráci a výsledky, kterých se dosáhne.

     

    Spolupráce s MIT nekončí pouze touto návštěvou. Naše fakulta plánuje odeslat delegaci do Bostonu, a to hned dvakrát v tomto roce, aby prohloubila zmíněné partnerství a umožnila našim studentům a akademickým pracovníkům seznámit se s prostředím a kulturou MIT. Dále se zaměřujeme na rozvoj spolupráce, která by umožnila našim doktorandům absolvovat část svého studia, nebo povinné stáže přímo na MIT, což by pro ně představovalo neocenitelnou zkušenost.

     

    Zajímavostí je, že docent Zdeněk Matěj bude pořádat na naší fakultě workshop Neutron, pro vědce a odborníky z praxe. Tento event se je významnou akademickou událostí, na které by mohl vystoupit i profesor Benoit Forget spolu s dalšími osobnostmi ze zahraničních institucí (například z IAEA), ale i z Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) či Vysokého učení technického v Brně (VUT). Tato akce bude dalším krokem k posílení mezinárodní spolupráce a sdílení poznatků mezi akademickými a průmyslovými kruhy.

    Očekáváme, že spolupráce s MIT povede k významným milníkům v oblasti výzkumu jaderné fúze a posílí naši fakultu jako centrum excelence v technologickém výzkumu a inovacích. 

    Webová adresa
    Přílohy
    Původní zpráva na Vývěsce v IS.