Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    První CHESS Industrial Day 2023 na FI MUNI

    8. prosince 2023 se na Fakultě informatiky konal první CHESS Industrial Day – klíčový den pro setkání odborníků z průmyslu a akademické oblasti zaměřených na formální metody v softwarovém inženýrství. Program zahrnoval prezentace o využití, výhodách a omezeních formálních metod v praxi a ukázky nástrojů. Akce nabídla skvělou příležitost k výměně praktických zkušeností s metodami a nástroji pro analýzu, ověřování a testování softwaru. Za skvělou organizací tohoto dne stojí profesor Kučera.

    Během dne bylo poukázáno na spojení teorie a praxe. Martin Hruška z Certory otevřel den svou přednáškou o ověřování chytrých kontraktů. Představil, jak moderní SMT řešiče přispívají k bezpečnosti blockchainových technologií. Viktor Malík (Red Hat) představil výzvy a řešení spojené s ověřováním eBPF programů v Linux Kernelu. Následně Tomáš Kratochvíla (Honeywell) sdílel zkušenosti s aplikací formálních metod ve vývoji softwaru pro letectví.

    Lukáš Zaoral a Vincent Mihalkovič (Red Hat) se zaměřili na statickou a dynamickou analýzu v Linuxových distribucích. David Kozák z Oracle Labs osvětlil, jak GraalVM Native Image využívá points-to analýzu pro optimalizaci Java bytecode.

    Odpoledne bylo věnováno demonstracím nástrojů, které mění pravidla hry v softwarové analýze. Představení nástrojů jako Unite/UniC od Ondry Vašíčka a Jana Fiedora (FIT BUT / Honeywell), DiffKemp od Viktora Malíka, nebo Fizzer od Marka Trtíka (FI MU) odhalilo nové možnosti pro vývojáře.

    V poslední části vystoupili se svými příspěvky Tomáš Fiedor a Jiří Pavela s projektem Perun, zaměřeným na kontrolu výkonu softwarových projektů. Vesal Vojdani představil Goblint & GobPie, nástroje pro ověřování datových závodů ve vícevláknových programech. Martin Jonáš (FI MUNI) představil Symbiotic – nástroj pro analýzu programů v C, zaměřený na detekci různých typů chyb a nedostatků. Každý z těchto nástrojů ukázal pokrok ve svém oboru a představil nové přístupy k softwarové analýze.

    CHESS Industrial Day ukázal sílu spojení teorie a praxe ve formálních metodách. Tato akce nejen poskytla platformu pro sdílení znalostí, ale také nastínila směr, kterým se bude ubírat vývoj softwarových nástrojů a metod. Určitě se můžete těšit na další podobné akce CHESS.

    Více informací a detailů o akci naleznete na CHESS Industrial Day 2023.

         

    Webová adresa
    Přílohy
    Původní zpráva na Vývěsce v IS.