Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Noc vědců na FI přilákala fanoušky Minecraftu, 3D sochání i kyberbezpečnosti

    Fakulta informatiky (FI MU) a Ústav výpočetní techniky (ÚVT) Masarykovy univerzity již tradičně spojili síly při tvorbě programu Noci vědců, jejíž ústředním tématem letos bylo TAJEMSTVÍ. Akce každoročně přibližuje veřejnosti svět vědy a výzkumu a stovky návštěvníků tak opět měly možnost nahlédnout za dveře našich laboratoří.

    „Naším cílem bylo ukázat rozmanitost témat, se kterými na fakultě pracujeme – například vizuální informatiku, která předvedla možnosti 3D sochařství a live drawingu. Vděčným tématem je také projekt Brna v Minecraftu vytvořený našimi studenty, nebo ukázky ze studentské produkce Filmového festivalu Fakulty informatiky, který každoročně organizujeme“, uvedl Stanislav Podroužek, vedoucí Oddělení vnějších vztahů a spolupráce s partnery FI MU.

    V Centru analýzy biomedicínského obrazu jsme ukázali, co se v počítači děje s digitálním obrazem a jeho pixely. Další laboratoře nabídly pohled do tajů vizualizací a jak nám pomáhají pochopit složité zákonitosti skryté v datech, práci s textovými modely nebo možnosti interakce člověka spočítačem. Návštěvníky tradičně vítal i sociální robot Karel Pepper se svojí škálou bystrých postřehů a reakcí.

    Malí i velcí návštěvníci si mohli ověřit svoje znalosti informatiky v kvízu společnosti Kyndryl, která je jedním z průmyslových partnerů FI MU. Program ÚVT se zaměřil na kyberhrozby s důrazem na bezpečné chování v online i reálném světe. Součástí byla i úniková hra, která prověřila pozornost účastníků a jejich práci s informacemi.  

    Děkujeme všem, kteří si k nám našli cestu!

    Další příležitost k návštěvě Fakulty informatiky budete mít již 2. listopadu, kdy proběhne první z našich Dnů otevřených dveří pro všechny, které zajímají možnosti bakalářského studia!

    Těšíme se na vás!  

    Přílohy