Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Neutron 2024: setkání odborníků z oblasti jaderného výzkumu

    V pátek 22. března 2024 proběhl na FI MU druhý ročník workshopu Neutron s mezinárodní účastí odborníků z různých vědeckých pracovišť. Hlavním cílem bylo osobní setkání a prezentace jednotlivých výsledků každého pracoviště. Šlo také o navázání osobních kontaktů pro další spolupráci s našimi Ph.D. studenty v oblasti akcelerace algoritmů a simulace metodou Monte Carlo.

    Této události se konkrétně účastnily naše spolupracující pracoviště z ČR, Německa, Rakouska a USA. Přítomni byli zástupci z mnoha českých výzkumných organizací a univerzit, dále zástupci z IAEA a MIT Boston. Akce probíhá pod záštitou docenta Matěje a laboratoře EmLab . Odborníci společně řešili záležitosti týkající se měření, simulace a výpočtů v oblasti ionizujícího záření, především neutronů.

     

    Na otázkuJaký význam mají výsledky prezentované na tomto workshopu pro aktuální výzkum v oblasti jaderné fyziky a techniky?“ jsme získali vyjádření přímo od organizátora této události. Docent Zdeněk Matěj odpověděl: „Jedná se především o vývoj a vylepšování nástroje OpenMC a o příspěvky do knihovny jaderných dat IAEA, ze kterých se počítají, navrhují a simulují jaderné i fúzní zařízení.“

    Zájem o výsledky našich odborníků a jejich uplatnění v zahraničí dokládají také zajímavé příspěvky zástupců distančních pracovišť ­– Roberto Capote z IAEA (s tématem: Hodnocení izotopů mědi metodou INDEN) a Benoit Forget z MIT (OpenMC).

     

    Hlavní oblastí spolupráce odborníků napříč mnoha organizacemi v následujících letech je vývoj a zpracování dat z vodíkových proporcionálních detektorů.

    Chcete-li získat více informací o události, kompletní program a seznam všch účastníků workshopu, navštivte: Neutron 2024. Zde budou k dispozici také prezentace všech řečníků, stejně jako tomu bylo v roce 2023.

    Logo by AI (ChatGPT/DALL·E): Neutron 2024


    Fotografie: Archiv doc. RNDr. Zdeněk Matěj, Ph.D.

    Logo Neutron 2024: ChatGPT/DALL·E

    Autorka článku: Radka Grace, Oddělení vnějších vztahů a spolupráce s partnery FI MU

    Webová adresa
    Přílohy
    Původní zpráva na Vývěsce v IS.