Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Brněnské Vánoce ožívají: Rozšířená realita z dílny FI MUNI rozhýbá tradiční vánoční vizuály

    V duchu loňského úspěšného sloganu “2. nejlepší Vánoce na světě. Hned po těch vašich doma”, přináší TIC BRNO opět nabitý program pro nadcházející advent. Součástí je i unikátní zážitek rozšířené reality (AR), který vznikl ve spolupráci s kreativní agenturou Aetna a Ateliérem grafického designu a multimédií z Fakulty informatiky MU. Tento projekt tak představuje průkopnickou technologii v České republice.

    Vizuální styl Brněnských Vánoc oživuje tradičními motivy v rozšířené podobě, přičemž jemné ornamenty Venduly Pucharové Kramářové odrážejí domácí atmosféru a gastronomické potěšení z vánočních svátků. Vyzkoušejte QR kódy na plakátech v centru Brna, v pohybu tak uvidíte např. kapra, vánočku, ovoce, cukroví či jehličí. Letošní Brněnské Vánoce si tak vychutnáte po všech stránkách. 

    Pojďte se teď dozvědět více o tom, jak vánoční AR vznikala, přímo od jedné z jejích autorek Mgr. art. Heleny Lukášové, ArtD.  

    Dobrý den, paní doktorko Lukášová, gratulujeme k vašemu úspěchu s použitím rozšířené reality na Brněnských Vánocích. Na začátek krátkého rozhovoru nám, prosím, představte sebe i kolegyni Takhminu Sadykovou, se kterou jste spolupracovala. Jaké jsou vaše role v rámci projektu Brněnské Vánoce?

    Jsem vedoucí Ateliéru grafického designu a multimédií (AGD+M) na katedře Vizuální informatiky FI MUNI. Vystudovala jsem sochařství na Vysoké škole výtvarných umení v Bratislavě (VŠVU) a můj zájem se soustředí na průniky digitálních technologií a prostorové tvorby. Takhmina je naše absolventka. Již na studiích velmi dobře zvládala 3D modelování, její práce měly vysokou výtvarnou kvalitu. Nyní jsme ji přizvali, aby externě působila na FI MUNI. Pracovala na volné noze a nyní působí v herním studiu Pixel Federation. 

    Pro projekt augmentované reality (AR) pro letošní Brněnské Vánoce jsem si vybrala Takhminu jednak pro její vysokou profesionalitu, ale i proto, že se s ní velmi dobře komunikuje a pracuje. Takhmina připravila 3D modely vycházející z vizuálu Brněnských Vánoc 2023, já jsem potom vytvořila animace a připravila scény pro AR.


    Mohla byste popsat, jaký unikátní zážitek rozšířená realita nabízí návštěvníkům Brněnských Vánoc a jaké interaktivní prvky jsou zahrnuty? Kde všude návštěvníci vánočních trhů rozšířenou realitu najdou?

    AR zahrnuje čtyři animované scény, které budou spojeny se čtyřmi plakáty rozmístěnými v centru města.  V nich ožívají elementy, které se na plakátech objevují (pozn. ornamenty spojené s Vánocemi – vánočka, kapr, ovoce, cukroví, jehličí, jmelí aj.).

    Pojmenovala jsem si je pracovně podle toho, co se v animaci odehrává: Orloj – elementy jakoby defilují, mění velikost. Flipper nebo Pinball – ovoce a cukroví do sebe narážejí, Arcimboldo – z elementů se sestaví portrét a UFO – kde poletují talíře s lákavým obsahem.


    Jaký byl hlavní inspirační zdroj a cíl při vytváření rozšířené reality pro vizuál Brněnských Vánoc a jaké technologie byly použity k jeho realizaci?

    Vycházely jsme pochopitelně ze zadání. Vizuál sám napovídal, co vše je možné. K realizaci bylo zvolené řešení Web AR, kam se uživatelé dostanou přes QR kódy na vánočních plakátech ve městě. Scény se tak  načítají přes webovou stránku, aby nebylo nutné instalovat aplikaci. Proto je tato technologie přístupnější veřejnosti.


    Jaké byly největší výzvy při integraci rozšířené reality do vánočního vizuálu a jakým způsobem jste tyto výzvy překonaly?

    Ve fázi realizace problémy nebyly, mohou se vyskytnout až v průběhu Brněnských Vánoc. Bude se jednat o jedno obří uživatelské testování. Vyvstávají různé otázky: Jak se bude detekovat marker – část plakátu přes sklo? Jak velký dopad budou mít případně odlesky či jak budou čitelné po setmění?


    Myslíte si, že rozšířená realita může změnit způsob, jakým veřejnost vnímá kulturní akce jako jsou Vánoce? A jaké další aplikace rozšířené reality byste si uměla představit v budoucnosti v rámci městských festivalů a událostí?

    Zážitek z Brněnských Vánoc to nezmění, ale snad doslova rozšíří. Myslím si, že AR je technologie, na kterou si brzy zvykneme. Přes zobrazený obsah v AR lze komunikovat informace různými způsoby, lze umístit popis, video, interaktivní prvky… Myslím si, že pro zprostředkování informací souvisejících s daným prostředím je tato technologie přímo ideální. V AGD+M se AR stala tématem několika bakalářských prací, kde studenti testovali její použití v různých situacích.


    Děkujeme za přiblížení tvorby tohoto projektu k rozšíření prožitků na letošních vánočních trzích v Brně. Věříme, že AR si najde své místo i na dalších kulturních akcích nejen v Brně.


    Nezapomeňte skenovat QR kódy a vstoupit do světa, kde se snoubí vánoční pohoda s působivou technologií. Zážitek z vánočních trhů spolu s rozšířenou realitou podpoří i speciální hudební znělky, které jsou rovněž novinkou letošních Vánoc. Navštivte vánoční město a poznejte kouzlo letošních Brněnských Vánoc ze všech úhlů… máte se na co těšit. 



    Foto: vlastní archiv z Tiskové konference k Brněnským Vánocům

    Webová adresa
    Přílohy
    Původní zpráva na Vývěsce v IS.