Yenya's World

Mon, 30 Jun 2014

Časopis "abc"

Jedno z drsnějších setkání s realitou: koupil jsem dětem časopis "abc", který jsem jako kluk měl dost rád. Dnešní "abc" asi už nemá dovětek "mladých techniků a přírodovědců", zato je tak z poloviny vyplněno reklamami. Vystřihovánky jsou tam značně zjednodušené (kam se hrabou stavební stroje z asi 150 dílů, které byly za mých časů).

Tak nějak mi to připomíná bulvární tisk. Představte si třeba elektrokolo, které filtruje vzduch (aniž by výrazně brzdilo jezdce aerodynamickým odporem), provádí fotosyntézu (i když na většinu plochy kola nesvítí slunko, protože je ve stínu jezdce), a vůbec je celé zelené. A vozit všechny tyhle vymyšlenosti sem a tam na elektrokole se vyplatí daleko víc, než provádět fotosyntézu třeba stacionárními rostlinami. Zaplnit město takovými koly, byl by tam vzduch jako na horách (klikněte na obrázky pro zobrazení ve vyšším rozlišení, podstatný je hlavně text):

Některé texty podle všeho píše polodementní absolvent žurnalistiky odněkud z Bronxu. Ale ty basy, woe, ty tam nejsou, je to příliš malý:

Správný pirát má dálkáč, woe:

No ale nejsou piráti jako piráti. Když nějací podivíni navrhli zbraň vyrobitelnou na 3D tiskárně, americká vláda to samozřejmě zakázala. Ale považte, projekt umístili na _pirátských serverech_(sic!), odkud si jej stáhlo přes sto tisíc lidí!

Zeptejme se, Kdo za tím stojí? Pokud by získání zbraně stálo jen pár stovek, nezbude každému, než aby se taky ozbrojil (podtext: a to je samozřejmě špatné, ááno!). Prostředí Internetu totiž nahrává hlavně pirátům:

A tak podobně. Na kladnou misku vah je třeba přičíst obrázkový kurz Blenderu a koupající se slečnu (byť decentně zakrytou osuškou) v jednom komixu.

Zdá se, že časopis "abc" se od dob mého mládí významně posunul. Nejspíš ale ne k lepšímu.

Section: /czech (RSS feed) | Permanent link | 4 writebacks

About:

Yenya's World: Linux and beyond - Yenya's blog.

Links:

RSS feed

Jan "Yenya" Kasprzak

The main page of this blog

Categories:

Archive:

Blog roll:

alphabetically :-)