SAMBA

aneb tančíme nejenom s Windows

Obsah


 

Úvod

Pro bližší seznámení jsem si mezi latinsko-amerckými tanci, jako jsou Rumba, Jive, Mambo, vybral snad nejznámější z nich - Sambu. Protože latinsko-americké tance jsou velmi smyslné, živé, temperamentní neřku-li přímo hříšné, je nutné mít k těmto tancům patřičné oblečení. Pánové by měli mít černé kalhoty a hedvábnou košili v rudé barvě s motivy ohně, dámy pak delší letní šaty s pokud možno více rozparky, aby při rychlých točkách vynikla silueta jejich mladého, štíhlého a opáleného těla. Prosím pánové, zadejte si slečny, dle vašeho gusta.


 

Úvod II

Samba vznikla jako slovní hříčka ze zkratky protokolu SMB (Server Message Block). Samba je v systému zastouená démonem smbd (a nmbd) a poskytuje především OS Windows možnost sdílení souborového prostoru a tískaren nabízených SMB serverem. Klient pak pomocí SMB nebo CIFS protokolu přistupuje k těmto zdrojům bez použití hesla, s použitím hesla, s použitím kryptovaného hesla při přenosu, z OS Windows95/98/NT nebo z unixu.


 

Kde hledat

Instalaci serveru lze provést buď pomocí příkazu rpm s balíku samba-x.y.z.rpm, ktery ještě potřebuje k vyřešení závislostí balík samba-common-x.y.z.rpm. Nebo si můžete sambu sami přeložit ze zdrojáků.


 

Základní soubory

Binárky naleznete typicky v adresáři /usr/sbin. Jedná se o démona smbd a démona jmených služeb pro NetBIOS nmbd. Server jmených služeb nmbd nemá nic společného se serverem DNS. základní konfigurační soubory naleznete v adresáři /etc a u nové verze samby v adresáři /etc/samba. Jedná so o soubory smb.conf a smbusers. Při neúspěšné konfiguraci oceníte návštěvu adreáře /usr/doc/samba-x.y.z/docs obzvláště pak podarseáře faq. Užitečné jsou taky binárky testparm a testprns pro otestování parametrů a tiskáren ze souboru smb.conf.


 

Konfigurace + příklady

Přeložit si manové stránky umí každý z vás. Aproto abych vás tímto pro začátek nezatěžoval (neboť manová stránka smb.conf-u ma něco přes 200KB), uvedu základní konfiguraci na příkladu, kterou budu postupně rozšiřovat o důležité a často používané parametry až k různým trikům a záludnostem (především, ze strany Gatesova OS). Struktura souboru smb.conf obsahuje sekce a v rámci každé sekce má řádek strukturu parametr = hodnota.


 


 


 


 


 

Jak si smazat widowsí disk

Čerstvá novinka z internetu. Zkuste si vytvřit sekci s názvem [C:\*.*]. Namapujte si ji do OS Windows. A zkuste ji poté smazat :-). Doporučuji si předtím zazálohovat celý disk C.