Den otevřených dveří FI MU, zejména pro zájemce o NMgr. a Ph.D. studium

Akce proběhla 10. 3. 2021, 15:00 hod.

Facebook událost

Program

Programem provázejí proděkané FI MU a jednotliví garanti studijních programů.

15:00–15:10 Přivítání návštěvníků DOD, seznámení s programem

15:10–15:35 Prezentace NMgr. studijních programů (v češtině)

15:35–16:10 Prezentace anglických NMgr. programů (anglicky)

16:10–16:24 Prezentace Ph.D. studijních programů (anglicky)

  • celkový přehled Ph.D. programů a vědeckých skupin na FI MU
  • jaké je Ph.D. studium na FI MU ze zkušenosti jeho studenta

16:25–17:35 Prezentace sedmi z 21 fakultních laboratoří (česky či anglicky)

Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS)

Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS) je pracoviště se zaměřením na bezpečnost informačních technologií a aplikovanou kryptografii. Technické vybavení laboratoře umožňuje studentům získat praktické zkušenosti se současnými technologiemi.

Společná prezentace: Laboratoř interakce člověka s počítačem (HCILAB) a Laboratoř vizualizace (VisIt Lab)

Laboratoř interakce člověka s počítačem (HCILAB) se věnuje výzkumu uživatelských rozhraní mezi člověkem a počítačem, obzvláště pak výzkumu moderních metod interakce a virtuální a rozšířené realitě. Mezi aktuální výzkumné projekty patří například spolupráce více uživatelů a možnosti výuky v imerzivní virtuální realitě. Dále se zabýváme oblasti vývoje počítačových her, především uplatněním moderních technik počítačové grafiky ve hrách.
Vizualizační laboratoř (VisIt Lab) se zaměřuje na základní a aplikovaný výzkum v oblasti vizualizací komplexních dat, jejich vizuální analýzy, počítačové grafiky a jejich vztahu k virtuálnímu prostředí a grafickému designu. V současné době se věnuje například projektům z oblastí molekulární, bezpečnostní, geografické a medicínské vizualizace.

Centrum analýzy biomedicínskéhop obrazu (CBIA)

Co se na FI můžete dozvědět o zpracování digitálního obrazu? Jak lze poškozený obraz nebo video opravit? Jak můžeme pomocí matematiky užitečně znázornit takové vlastnosti obrazu, které jsou jinak pro člověka neuchopitelné? Jak funguje obrazová a video komprese? Skupina CBIA sdružuje odborníky z oblasti informatiky, matematiky a fyziky, ale také biologie a medicíny, kteří sledují chování buněk, což se využívá například pro správnou diagnostiku a léčbu nemocí a výzkum účinnosti léčiv.

Laboratoř softwarových architektur a informačních systémů (Lasaris)

Budoucnost všech ve vlastních rukou. Zní to hezky? Děsivě? Až moc nereálně? Tak to tedy ne! V laboratoři Lasaris provádíme výzkum týkající se smart cities, inteligentních budov a sítí, kyberbezpečnosti, IoT a mnoha dalších odvětví, které formují budoucnost každého z nás. Zabýváme se převážně kritickými infrastrukturami, jejichž nefunkčnost by mohla způsobit velké škody. Jednou z možností, jak na takovou infrastrukturu zaútočit, je útok zevnitř organizace. Přijďte se podívat, jak by takový útok mohl vypadat a u toho zjistěte více o naší laboratoři!

Laboratoř konstrukce a architektury číslicových systémů (EmLab)

V laboratoři Laboratoř EmLab na váš čekají nejen naši vyučující a studenti, ale také roboti nebo dron. Dozvíte se, jak se elektronika do takových zařízeních navrhuje, programuje a ovládá. Dále zjistíte, jak se detekují neutrony a gama záření v běžném prostředí a v okolí zařízení pracujících s jadernými materiály a na čem členové EmLabu spolupracují s jadernými vědci. Laboratoř je vybavena měřicí technikou a soudobými technickými a programovými nástroji pro aplikaci programovatelných hradlových polí (obvodu typu FPGA), jednočipových mikroprocesorů a procesorů pro digitální zpracování analogových signálů (obvody typu DSP). Zaměřuje se na studium, vývoj a aplikaci tzv. embedded systems (unikátní jednoúčelové aplikace).

Laboratoř servisních systémů (LabSeS)

Laboratoř servisních systémů (LabSeS) Inovativní řešení, jako Smart City, Industry 4, Chytré služby, Internet věcí, Big Data Analytics nebo Digital Service, se postupně stávají stále významnějšími. Laboratoř servisního systému provádí svůj výzkum nových přístupů, modelů a platforem souvisejících s těmito koncepty. Prozkoumáme také praktické využití moderních technologií, abychom mohli doporučit optimální postupy při navrhování chytrých služeb. Náš tým se snaží řešit výzkumné problémy vždy z víceoborového pohledu. Cílem je vždy navrhnout službu tak, aby přinesla co největší efekt všem jejím zákazníkům. Naše praktické implementace také zahrnují návrh aplikací informačních systémů se specifickým zaměřením na ERP systémy poskytované jako služba. V našem výzkumu se často zaměřujeme na komunikaci s uživateli a zákazníky takových systémů s cílem přinést optimalizovaný užitek a hodnotu.

Z akce v Zoom se bude pořizovat záznam. Aktivní účastí projevujete souhlas se záznamem.

Další nabídka videoprezentací, a doslání tištěných materiálů

Avatar

Kristína Zákopčanová – absolventka magisterského programu Informatika, obor Počítačová grafika. Ve svém doktorském studiu se zabývá výzkumem a tvorbou vizualizací dat v laboratoři Visitlab. Podílí se na projektu Fakta o klimatu, kde má na starosti tvorbu infografik.


Příběh Kristíny Zákopčanové

Avatar

Dita (Přikrylová) Formánková – absolventka magisterského programu Aplikovaná informatika, oboru Služby – výzkum, řízení a inovace. Je spoluzakladatelkou Czechitas, neziskové organizace pro rozvoj žen v IT. Od roku 2020 působí také ve firmě Avast jako ředitelka pro diverzitu, inkluzi a spolupráci s komunitami.


Příběh Dity (Přikrylové) Formánkové

Jak vypadá Den otevřených dveří FI MU, když je svět v pořádku

Kontakty

E-mail: studijni@fi.muni.cz (preferovaný kontakt, pro specifické dotazy nebo pro zaslání brožur poštou)
Telefon: +420 54949 1818
E-mail: propagace@fi.muni.cz (pro zájemce o exkurze)
Telefon: +420 54949 6282
Sledujte Facebook: FI.MUNI.CZ, Instagram: @fi_muni, Twitter: @fi_muni