Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Tým informatiků z MU získal cenu za operační systém pro seniory

    Vítězem devátého ročníku národního finále prestižní studentské soutěže Imagine Cup pořádané společností Microsoft se stal tým studentů z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity. Mladí informatici uspěli s projektem Celebrio Software - snadno ovladatelným webovým operačním systémem určeným zejména pro straší. Vítězství zajišťuje týmu účast na mezinárodním finále soutěže, které se uskuteční v červenci v New Yorku.
    Zadáním letošního ročníku soutěže bylo: Představte si svět, kde technologie pomáhají řešit nejpalčivější problémy. Informatici se proto rozhodli vytvořit webový systém pro seniory, který umožňuje maximálně zjednodušit práci s typickými aplikacemi, jako je elektronická pošta, prohlížení fotografií, přístup k internetovému televiznímu vysílání nebo zpravodajství.
    „Klíčovou předností systému je vedle jednoduchosti také robustnost, odolnost proti chybným krokům obsluhy a ztrátě dat,“ uvedl Tomáš Pitner, vedoucí laboratoře Laboratoř softwarových architektur a informačních systémů (LaSArIS), kde projekt vznikal.
    Software byl testován ve spolupráci s Univerzitou třetího věku Masarykovy univerzity a o jeho dalším nasazení se jedná také s Jihomoravským krajem.