Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Studentský soubor ProFIdivadla představil jubilejní 25. hru

    Černá komedie s názvem Harold a Maude má za sebou úspěšnou premiéru i derniéru v Univerzitním kině Scala.

    Jednou z možností všestranného rozvoje studentů MU je studentské divadlo. To spontánně vzniklo na Fakultě informatiky MU jako studentská recese, jako zhmotnění radosti a hravosti informatiků. 

    Poslední divadelní kus, Harold a Maude, podle předlohy Colina Higginse, nazkoušel soubor ProFIdivadla pod vedením režiséra Jana Sádovského. Jak už sám název napovídá, hra popisuje vztah Harolda a Maude. Harold je mladý muž posedlý smrtí, který předstírá sebevraždy před svou bohatou a chladnou matkou. Maude je osmdesátiletá dáma se smyslem pro humor a uměním naplno si užívat života. 

    „Tato románová a filmová klasika sleduje neobvyklý vztah mezi dvěma lidmi s výrazným věkovým rozdílem. To se sice setkává s nepochopením a kritikou okolí, oběma to však odkrývá nový pohled na svět. Maude vnáší do Haroldova melancholického světa naději a společně si začínají užívat život plný volnosti, radosti a spontánnosti,“ uvedla Alena Greisslerová z PR týmu divadla.

    V titulních rolích se objevili Tomáš Zelina jako Harold a Martina Körtingová jako Maude. Ve vedlejších rolích vystoupila patnáctka dalších členů. Vůbec poprvé v historii souboru byla součástí představení i živá kapela umístěná přímo na scéně. „Sestavili jsme šestičlennou skupinu v obsazení nástrojů trubka, fagot, kytara, klavír, klarinet a housle. Muzikanti obstarají hlavně odlehčené jazzové improvizace během přestaveb jednotlivých scén. Občas se aktivně zapojí i do děje,“ přiblížila Alena Greisslerová.

    V minulosti soubor uvedl například vlastní adaptaci kontroverzního amerického románu Chucka Palahniuka Klub rváčů, dramatizaci románu Kena Keseyho Přelet nad kukaččím hnízdem či divadelní podobu kultovního filmu Quentina Tarantina Pulp Fiction.

    „V současné době má náš soubor asi šedesát aktivních členů z řad studentů Fakulty informatiky, ale zastoupeni jsou i studenti z jiných fakult, ale také lidé úplně mimo univerzitu. Ke zkouškám se scházíme každou středu od 18 hodin,“ upřesnila Alena Greisslerová, která je studentkou třetího ročníku Lékařské fakulty MU.


    Přílohy