Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Tomáš Foltýnek z Fakulty informatiky je zástupcem MU v ENAI (European Network for Academic Integrity)

    Tomáš Foltýnek patří ke spoluzakladatelům uskupení ENAI, které se snaží bojovat primárně proti plagiátorství a psaní prací na zakázku. Umělá inteligence je nyní v popředí jeho zájmu, což dává otázce etického chování i falšování dokumentů další rozměr.

    Základní hodnoty akademické etiky, jako poctivost, důvěra, férovost, respekt, zodpovědnost a odvaha jsou přímo i nepřímo zmíněny ve strategickém plánu MU. Nově se MU připojila právě ke sdružení ENAI a opětovně se tak  hlásí k hodnotám akademické etiky.

    Tomáš Foltýnek, který pracuje jako odborný asistent na Katedře strojového učení a zpracování dat, inicioval vznik pracovní skupiny pro využívání umělé inteligence ve výuce. Sám k ohrožení akademické integrity umělou inteligencí říká: “AI multiplikuje schopnosti člověka, který ji využívá, v dobrém i špatném. Pokud chci AI využít poctivě, abych se něco naučil, tak mi dokáže usnadnit práci, protože za mě udělá neproduktivní úkoly a umožní mi efektivněji se učit. Pokud někdo bude chtít projít studiem s nejmenším úsilím, AI mu opět dává možnosti. Je to dvousečná zbraň.”

    Samotné členství MU v ENAI znamená primárně podporu, kterou ENAI svým členům poskytuje. Tato pak umožní vytvářet na MU etické prostředí s akcentem na kvalitní a poctivou práci.


    Přílohy
    Původní zpráva na Vývěsce v IS.