Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Co jste o Filmovém festivalu FI MU možná nevěděli

    23. ročník Filmového festivalu FI MU proběhl 19. 5. 2023 v Univerzitním kině Scala a zároveň na Fakultě informatiky MU pod záštitou děkana FI MU Jiřího Zlatušky. Představilo se 13 originálních snímků s tématem „Na hraně“.

    Co znamená Na hraně? Organizátoři o tématu říkají, že je to stav nejistý a zároveň plný potenciálu. Moment zvýšené pozornosti a napětí. Okamžik intenzivní tvořivosti a inspirace, nebo také pokraj zoufalství a beznaděje, vyžadující odolnost a tvůrčí vůli. Někdy se na hraně učíme balancovat, jenže nakonec se vždy musíme rozhodnout, kterým směrem půjdeme, za jakými hodnotami si stojíme a která verze budoucnosti nás láká víc. Proto spolu pojďme překročit to, co je pohodlné.

    Historie Filmového festivalu FI MU se váže k audiovizuálnímu projektu „Všech pět pohromadě“, který vznikl k výročí pěti let fakulty v roce 1999. Ze začátku nadšenci do multimediální tvorby neměli potřebnou techniku, zázemí ani mentorské vedení, a tak vznikl předmět Multimediální elektronické publikace, který se následně vyvinul do současných předmětů FI:PV110 Základy filmové řeči a FI:PV113 Produkce audiovizuálního díla, které jsou otevřeny studentům celé univerzity. V těchto předmětech se studenti učí tvořit krátkometrážní filmová díla.

    Zázemí mají v laboratoři elektronických a multimediálních aplikací (LEMMA). V rámci LEMMA si studenti projdou celým kreativním procesem tvorby filmu, od navržení námětu, přes literární a technický scénář, režii, produkci a edit v postprodukci. Studenti se na přípravách podílejí v několika skupinách, kde rozvíjejí své soft skills při organizaci a propagaci festivalu, kreativitu při tvorbě videí, vizuálu či webu a také své technické schopnosti.

    Na Filmovém festivalu samozřejmě probíhá i výběr vítězů, a to dvěma způsoby: volbou nezávislé odborné poroty, což je finančně oceněno, a volbou publika, což je oceněno věcnými cenami. 

    Letos v porotě zasedli: Petr Sojka (FI MU, zakladatel a ředitel Filmového festivalu FI MU), Kristýna Bartošová (režisérka, scénáristka, kameramanka, atd.), Robert Král (impresário divadla Napříč.cz, externí pedagog FI MU), Jiří Vanýsek st. (režisér, scénárista, pedagog JAMU, FŠ Zlín), Lukáš Gregor (vedoucí ateliéru na UTB, proděkan na FMK), Radomír D. Kokeš (filmový analytik a historik, spisovatel).

    Seznam letošních vítězů najdete na stránkách festivalu, kde si můžete pustit i jeho záznam.
    Přílohy
    Původní zpráva na Vývěsce v IS.