Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Vida, Karel!

    Sobota 19. 3. 2022 v brněnském Vida Science centru patřila robotům. Hlavní hvězdou akce Vida! Roboti se stal Karel Pepper, robotí člen Centra zpracování přirozeného jazyka (NLP) na Fakultě informatiky MU.

    Karel přilákal stovky návštěvníků. Ti mladší se zajímali, kolik Pepper stojí a zda si ho mohou pořídit domů. Dospělí návštěvníci pak se zástupci FI MU diskutovali o tom, jak se Pepper programuje či o procesu jeho učení a interakci člověka s robotem. Všichni si také vyzkoušeli, jak plynulý dialog je schopen Pepper vést.

    Akce dále nabízela možnost vyrobit si svítícího, dřevěného nebo papírového robota, vyzkoušet si jízdu v simulátoru formule či si zahrát šprtec proti robotovi. K dispozici byly i přednášky a o tom, co vše roboti zvládnou a proč je pro ně např. snadnější udělat salto, než otevřít rukou kliku. Celý program připravila VIDA! ve spolupráci s JCMM.

    Karla si bohužel není snadné jen tak opatřit domů, bydlí ale na FI MU, kde se vedle samotného výzkumu účastní řady akcí pro veřejnost. K vidění bude například při Noci vědců 2022, podzimních dnech otevřených dveří FI MU i dalších příležitostech. S Karlem se rovněž setkáte při studiu na MjUNIon -  online portálu pro všechny malé i velké badatele.

    Laboratoř NLP, kde Karel Pepper působí, je zaměřena na získání teoretických i aplikovaných výsledků v oblasti zpracování přirozeného jazyka. Jejich práce se týká zejména korpusové lingvistiky, lexikálních databází, reprezentace znalostí, reprezentace významu výrazů přirozeného jazyka a využití metod strojového učení pro automatické zpracování textů. Z hlediska navazujících aplikací je výzkum zaměřen na komunikaci typu člověk-stroj a na internetové technologie soustředěné na analýzu, vytěžování a generování textů a řeči. Laboratoř také na základě zmíněného výzkumu školí řadu postgraduálních i pregraduálních studentů FI MU.

     

    Foto: Vida! Science centrum

     

    Přílohy