Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Zástupci FI MU představili delegaci Evropského parlamentu aktivity fakulty v oblasti kyberbezpečnosti

    Delegace Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Evropského parlamentu zavítala na konci února na Masarykovu univerzitu (MU). Zde se její členové setkali s odborníky na kyberbezpečnost, kteří jim představili své výzkumné aktivity. Vystoupili i zástupci Fakulty informatiky MU (FI MU).

    V prostorách CERIT FI MU, kde se obvykle odehrávají bezpečnostní cvičení, se představitelé Evropského parlamentu seznámili s hlavními výzkumnými směry v oblasti kyberbezpečnosti, jimž se Masarykova univerzita na špičkové úrovni věnuje – jde například o oblasti ochrany kritických informačních infrastruktur, kryptografie či práva.

    Prorektor MU pro rozvoj, legislativu a informační technologie Radim Polčák zdůraznil význam kyberbezpečnostních aktivit Masarykovy univerzity.

    Tomáš Pitner, vědecký ředitel CERIT FI MU, vyzdvihl přínos spolupráce s dalšími univerzitami, státní sférou i podniky. Konkrétním příkladem je Cybersecurity Hub, v němž spojily svůj výzkum Masarykova univerzita, Vysoké učení technické v Brně a České vysoké učení technické v Praze.

    Jiří Zlatuška, děkan FI MU, prezentoval vizi pro takzvaný Cyber Campus CZ, prostor v Brně zaměřený na rozvoj spolupráce v kyberbezpečnosti a národní bezpečnosti.

    Václav Matyáš, proděkan pro vztahy s absolventy a celoživotní vzdělávání FI MU, navázal prezentací o výzkumných úspěších FI MU a zdůraznil zapojení studentů do výzkumných aktivit.

    Součástí programu byla praktická ukázka využití KYPO Cyber Range Platform v rámci kybercvičení, kterou připravili experti z CERIT FI MU a kyberbezpečnostního týmu Masarykovy univerzity CSIRT-MU. Diskutovalo se také o podpoře spolupráce s malými a středními podniky, etických aspektech výuky, partnerství se soukromým sektorem či zvýšení podílu žen ve studiu informatiky a možnosti vytvoření konsorcia univerzit zabývajících se kyberbezpečnostním výzkumem.

    Delegace Výboru ITRE je na třídenní návštěvě České republiky. V Brně se mj. setkali také s představiteli Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB), který je strategickým partnerem Masarykovy univerzity.

    Přehled všech zúčastněných a další informace najdete v tiskové zprávě MU

    (Foto: Martin Indruch)

    Přílohy