Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Jan Bouda z FI MU byl jmenován zástupcem ČR pro Evropskou kvantovou komunikační infrastrukturu

    Cílem iniciativy, do které je zapojeno již 19 evropských zemí je plánování a vybudování vysoce bezpečné komunikační infrastruktury založené na kvantové distribuci klíče. Tato infrastruktura má spojovat kritické objekty, které spadají například pod vládní nebo vojenské instituce.

    Českou republiku bude v iniciativě zastupovat docent Jan Bouda, který se kvantovým výpočtům věnuje na špičkové úrovni již řadu let. Jako řešitel se věnoval řadě projektů souvisejících s tímto tématem, například zaměřených na náhodnost v oblasti kvantového zpracování informace. Spolu s dalšími evropskými vědci se v rámci sdružení Quapital podílí na projektu propojení evropských měst kvantovou distribucí kryptografického klíče. Je koordinátorem projektu eDICT (experimentally-oriented device independent cryptography), který si klade za cíl vyvinout prakticky implementovatelné zařízení pro device-independent kvantovou distribuci kryptografického klíče.

    Výzkum v oblasti kvantových výpočtů má na Fakultě informatiky MU dlouhou historii. Oblasti se věnuje výzkumná skupina QICZ, kterou Jan Bouda vede.

    Webová adresa
    Přílohy