Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Webová prezentace Fakulty informatiky MU v novém kabátě

    Od vzniku Fakulty informatiky MU (FI MU) prošel její web již několika změnami. Tou poslední je přepnutí vzhledu webu do jednotného vizuálního stylu Masarykovy univerzity (JVS MU) z verze 2016 na verzi z roku 2018. Stalo se tak 4. prosince 2020 a změnu naplánovali, připravili a provedli pracovníci Centra výpočetní techniky FI MU skrývající se za aliasem webmaster@fi.muni.cz.

    Vědomi si důležitosti webu jako dnes nejdůležitějšího prezentačního kanálu fakulty, změně předcházelo několik měsíců příprav, vývoje a testování komponent JVS MU (framework MUNIWeb z 2018) pro náhradu dříve nasazené webové stavebnice MUNI framework 2016. Vzhledem k unikátnímu wiki systému s řadou podpůrných aplikací, který byl na FI pro distribuovanou editaci důsledně dvojjazyčného obsahu v minulosti CVT FI MU vyvinut, nebylo vhodné ani možné aplikovat postup použitý ostatními fakultami pro ruční převod části svých stránek do JVS v systému Umbraco. Pionýrsky jsme prošlapávali cestu a museli jsme řešit „kostlivce‟, kteří se prvním externím nasazením nového frameworku objevovali a stále objevují. Zvolenou cestou je však udržena jednotnost fakultní prezentace, unikátní automatizace a podpora webové wiki-editace dvoujazyčného obsahu, kontinuita a distribuovanost správy webových stránek FI MU.

    Pokud byste přes veškerou snahu, která změně vizuálu byla věnována, na webu narazili na chyby webové prezentace, neváhejte poslat upozornění webovým mistrům.

    Webová adresa
    Přílohy