Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Nevidomý informatik odstátnicoval s červeným diplomem. Chce změnit mínění o nevidomých.

    Během studia absolvoval stáž ve firmě i Erasmus v Benátkách.

    Vojtěch Polášek chodil na běžnou základní školu i když je nevidomý. V tehdejší době to bylo vzácností. Dnes podporuje inkluzi. Svým příkladem chce změnit mínění o nevidomých a handikapovaných obecně. „Nepotřebujeme vodit za ručičku a unášet se proudem sociálního systému. Pokud máte firmě co nabídnout, na handicap nehledí.”

    Je tomu pár týdnů co Vojtěch získal magisterský titul v oboru Bezpečnost informačních technologií na Fakultě informatiky MU. Diplomovou práci obhájil za A a získal za ni Cenu děkana. Zabývá se v ní šifrováním disků. „Testoval jsem novou fukci, která vytváří klíče s dobrými vlastnostmi pro šifrování disků, kterou nedávno nasadil Red Hat. Testoval jsem, jak dlouho by útočníkovi trvalo bezpečnostní opatření prolomit včetně nároků na finance, čas a hardware.” Zeptali jsme se ho na pár otázek.

    Podle čeho jste se rozhodl studovat na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity?
    Masarykova univerzita pro mě byla jednoznačně jasnou volbou. Má nejlepší systém podpory studentů se specifickými nároky – středisko Teiresiás. Dostal jsem na ně doporučení od nevidomých kamárádů a spolupracoval s nimi už na střední škole. Společně jsme hledali způsob, jak mě mají jako nevidomého vyučovat matematiku na běžné střední škole. Spolupráce s nimi byla perfektní. Při přípravě na vysokou mi poskytli sbírky příkladů, přípravné kurzy aj.

    Jak se lišilo vaše studium na Fakultě informatiky od studia zdravých spolužáků?
    V zásadě nijak. Dělal jsem úplně stejné testy jako spolužáci. Nic mi neodpustili a za to jsem rád. Pouze na některé věci jsem potřeboval víc času a některé úpravy. Měl jsem proto individuání studijní plán a studium si rozložil na delší dobu. Například na předměty z matematiky jsem měl svého lektora v Teiresiás. Grafy mi upravovali a tiskli jako hmatovou grafiku. Díky tomu jsem mohl číst a chápat i ty nejsložitější grafy. V Teiresiás jsem dělal také všechny zkoušky. Dělal jsem je na jejich počítači, abych nemohl opisovat.

    Co bylo největší výzvou při studiu na Fakultě informatiky?
    Musím říct, že na FI se mi studovalo opravdu dobře, cítil jsem se rovnoprávně. Dostal jsem přístup na kartu ke vchodovým dveřím, všude jsou vodící linie a Braillovo písmo na tabulkách. Nikdy jsem od nikoho neslyšel, že něco nejde, nemůžu, není pro mě. Spolupráce s Teiresiás šlapala jak hodinky a přístup pedagogů je na Fakultě informatiky obecně ke studentům velmi přátelský. Na fakultě jsem strávil celkem 7 let. Největší výzvou za tu dobu pro mě byl studijní pobyt Erasmus v Benátkách. To byl velký zlom v mém životě – nové prostředí, cizí lidé, jazyk, aj. Byly tam sice úzké ulice, kde nejezdilo tolik aut, ale zase jsem měl co dělat, abych nespadnul do vody. První týden jsem měl od Teiresiás k ruce asistenta, pak už to ale byl můj boj. Zkoušel jsem různé navigace pro orientaci ve městě, musel navazovat konverzace s cizími lidmi a získal také větší rozhled ve svém oboru. Nakonec jsem se tam seznámil i se svou přítelkyní. Zajímavá byla také pracovní zkušenost formou stáže v YSoft nebo studium CISCO Academy. Velkou výzvou pro nevidomé je také sport a volný pohyb. Jsem proto moc vděčný, že Teiresiás zprostředkovává klub nevidomých futsalistů Avoy. Díky tomu se můžu volně hýbat a taky cestovat na zápasy všude možně.

    Jaké máte plány po škole? Jak se vám hledá práce?
    Nastupuju do Red Hatu, kde se budu zabývat bezpečnostními politikami a jejich uplatněním. Já tu práci vlastně ani moc nehledal. O bezpečnostní experty je obrovský zájem, tak mi po spolupráci na diplomce místo v Red Hatu nabídli. Říkal jsem jim o svých omezeních. Používám aplikace, které mi PC informace zprostředkovávají hlasem nebo Braillovým písmem. Nemůžu pracovat s úplně jakýmkoli softwarem si vymyslí. Ale neměli s tím problém. Pokud má člověk co nabídnout, možnosti jsou. Musí vás to bavit a musíte chtít.
    Přílohy