Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Soutěž pro šikovné studenty FI

    Sdružení průmyslových partnerů Fakulty informatiky Masarykovy univerzity ve spolupráci se společnostmi Red Hat Czech, AHEAD iTec, Y Soft, Konica Minolta, Flowmon Networks, Kiwi a Lexical Computing vyhlašuje

    Soutěž pro šikovné studenty FI


    Soutěž je určena studentům 2. a 3. semestru Bc studia. V rámci soutěže bude řešeno 7 úkolů z informatiky, na jejichž řešení bude čas 24 hodin. Závěrečná část soutěže proběhne formou pohovorů se zástupci laboratoří FI a partnerských společností, kde finalisté mohou získat 10 pozic studentských výzkumných pracovníků se stipendii.

    Stipendia se budou pohybovat ve výši 3-8 tis.měsíčně, podle intenzity zapojení do práce v laboratoři. Pro každou pozici bude určen konkrétní vedoucí pracovník ze zaměstnanců nebo PhD studentů laboratoře.

    Průběh soutěže:
    • V pondělí 1. 4. 9:33 v posluchárně D1 proběhne informativní schůzka, vyhlášení soutěže a rozdání prvních úkolů.
    • V úterý 2. 4. 9:40 v kanceláři B510 proběhne rozdání druhé série úkolů (lze řešit nezávisle na předchozích úkolech).
    • Ve čtvrtek 4. 4. 10:00-11:44 v zasedačce B517 proběhnou pohovory s finalisty soutěže a dojde k výběru konkrétních studentů do laboratoří.

    Laboratoř Sitola hledá ve spolupráci se společností Red Hat studenta pro implementaci nových prohledávacích algoritmů do softwaru OptaPlanner http://www.optaplanner.org. Cílem práce je rozšíření tohoto plánovače o klasické prohledávací algoritmy z oblasti lokálních prohledávání nebo genetických algoritmů. Úvodní částí práce bude seznámení se softwarem OptaPlanner, s prohledávacími algoritmy a plánováním. Společně navrhneme vhodnou integraci prohledávacích algoritmů, které student implementuje a otestuje s pomocí nástroje Benchmarker. Máme zájem o dlouhodobější spolupráci, která může přirozeně přecházet na řešení bakalářské práce nebo diplomové práce. Podmínkou je znalost programovacího jazyka Java, ve kterém je implementován OptaPlanner a který bude student používat při implementaci.
    Termín: nástup možný ihned, nejpozději během podzimu 2019
    Sponzor: Red Hat.

    Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS) hledá 1 studentku/studenta pro výzkum a vývoj v oblasti implementací bezpečnostních protokolů v zařízeních s omezenou výpočetní kapacitou typu kryptografické čipové karty. Očekáváme nadšení pro aplikovanou bezpečnost a zájem o programování v Javě. Prvním konkrétním cílem bude prozkoumání implementace tvorby digitálního podpisu pomocí dvou nezávislých stran. Máme zájem o dlouhodobější spolupráci, která může přirozeně přecházet na řešení bakalářské práce či stáž ve společnosti AHEAD.
    Termín: nástup dle domluvy, ideálně v květnu 2019, i na dobu následujícího školního roku.
    Sponzor: AHEAD iTec.

    Laboratoř Embedded systems (EmLab) hledá studentku/studenta pro výzkum v oblasti návrhu digitálních systémů senzorových sítí. Student/studentka se bude podílet na vývoji HW i FW senzorových uzlů se sdílenou sběrnicí řízených jednočipovým mikrokontrolérem. Předpokladem je schopnost programovat v jazyce C, analytické uvažování a ochota se učit. Nabízíme možnost dlouhodobé spolupráce v oblasti embedded systems s možností pracovat na závěrečné práci. V případě oboustranného zájmu je možné dále spolupracovat s firmou Y Soft.
    Termín: nástup na pozici ihned nebo dle dohody.
    Sponzor: Y Soft.

    Laboratoř Embedded systems (EmLab) hledá studentku/studenta pro výzkum v oblasti robotiky. Student/studentka se bude podílet na návrhu a vývoji chytrého robota, který se skládá ze servomotorů, řídící jednotky, ramen a senzorů. Součástí výzkumu a vývoje je i návrh a design robota a jeho rozšíření za pomocí 3D tisku. Předpokladem je schopnost programovat v jazyce C/C++, analytické uvažování a ochota se učit. Výhodou je pak znalost programování v ASP.NET/ASP.NET Core. Nabízíme možnost dlouhodobé spolupráce v oblasti embedded systems s možností pracovat na závěrečné práci. V případě oboustranného zájmu je možné dále spolupracovat s firmou Y Soft.
    Termín: nástup na pozici ihned nebo dle dohody.
    Sponzor: Y Soft.

    Centrum zpracování přirozeného jazyka (NLP centrum) hledá ve spolupráci s firmou Konica Minolta studentku/studenta pro výzkum a vývoj v oblasti inteligentních aplikací pro zpracování textu s cílem extrakce strukturovaných informací z nestrukturovaných textů s využitím znalostních bází, strojového učení, či hybridních přístupů. Vývoj může probíhat v programovacích jazycích Python, Go, C/C++, JavaScript nebo Java. Prvním konkrétním cílem bude vytvoření aplikace pro extrakci událostí (čas, místo, ...) z dokumentu a jejich vhodné zobrazení na časové ose.
    Termín: nástup dle domluvy.
    Sponzor: Konica Minolta.

    Tým CSIRT-MU hledá studentku/studenta pro výzkum a vývoj v oblasti monitorování počítačových sítí. Zájemce získá praktický zkušenosti s nástroji používanými pro sběr dat ze sítě a jejich analýzu. V rámci práce bude podílet na tvorbě nástroje pro práci se síťovými toky s využitím technologií pro analýzu Big Data. Předpokladem je základní znalost jazyka Python, počítačových sítí a chuť učit se nové věci. Nabízíme možnost dlouhodobější spolupráce s týmem CSIRT-MU formou bakalářské či diplomové práce a také možnost spolupráce na projektech s firmou Flowmon.
    Termín: dle domluvy, možné ihned.
    Sponzor: Flowmon Networks.

    Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS) hledá 1 studentku/studenta pro výzkum a vývoj v oblasti použitelné bezpečnosti. Výzkum se věnuje použitelnosti rozhraní kryptografických knihoven a nástrojů pracujících s TLS certifikáty. Očekáváme nadšení pro bezpečnost, která bere v úvahu specifika uživatele a nezaměřuje se pouze na kryptografii. Pozice je variabilní dle zájmu studenta: Od více technické varianty (programování a práce s kryptografickými API) po méně technickou (posuzování kvality rozhraní pomocí experimentů s lidmi a rozhovorů přímo s vývojáři). Máme zájem o dlouhodobější spolupráci, která může přirozeně přecházet na řešení bakalářské práce.
    Termín: nástup na pozici ihned nebo dle dohody.
    Sponzor: Kiwi.com.

    Centrum zpracování přirozeného jazyka (NLP Centre) hledá tři studenty pro vývoj systému na vyhledávání v rozsáhlých souborech textů ve spolupráci s firmou Lexical Computing. Tento systém určený ke statistickému zpracování 100+ jazyků nabízí textová data o celkové velikosti přes 100 000 000 000 slov. Stal se standardem v oboru pro univerzity, instituce i jednotlivce na celém světě. Náplní práce bude implementace nových funkcí a příprava rozsáhlých dat. Vývoj probíhá v jazycích Go, Python a JavaScript (uživatelské rozhraní). Máme zájem o dlouhodobou spolupráci, která může přirozeně přejít v řešení bakalářské či diplomové práce.
    Termín: nástup možný okamžitě, nejpozději během podzimu 2019.
    Sponzor: Lexical Computing.