Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Soutěž pro šikovné studenty FI

    Sdružení průmyslových partnerů Fakulty informatiky Masarykovy univerzity ve spolupráci se společnostmi Konica Minolta, Red Hat Czech, Flowmon Networks, Lexical Computing, Y Soft, AHEAD iTec a Kentico Software vyhlašuje

    Soutěž pro šikovné studenty FI



    Soutěž je určena studentům 2. a 3. semestru Bc studia. V rámci soutěže bude řešeno 11 úkolů z informatiky, na jejichž řešení bude čas 24 hodin. Závěrečná část soutěže proběhne formou pohovorů se zástupci laboratoří FI a partnerských společností, kde finalisté mohou získat 14 pozic studentských výzkumných pracovníků se stipendii.

    Stipendia se budou pohybovat ve výši 3-8 tis. měsíčně, podle intenzity zapojení do práce v laboratoři. Pro každou pozici bude určen konkrétní vedoucí pracovník ze zaměstnanců nebo PhD studentů laboratoře.

    Průběh soutěže:
    ● V pondělí 9. 4. 9:33 v posluchárně D1 proběhne informativní schůzka, vyhlášení soutěže a rozdání prvních úkolů.
    ● V úterý 10. 4. 9:40 v kanceláři B510 proběhne rozdání druhé série úkolů (lze řešit nezávisle na předchozích úkolech).
    ● Ve čtvrtek 12. 4. 10:00-11:44 v zasedačce B517 proběhnou pohovory s finalisty soutěže a dojde k výběru konkrétních studentů do laboratoří.

    Centrum zpracování přirozeného jazyka (NLP centrum) hledá studentku/studenta pro výzkum a vývoj v oblasti inteligentních diskuzních robotů (chatbotů) v různých jazycích (angličtina, čeština, ...). Vývoj může probíhat v programovacích jazycích Python, Go, C/C++, JavaScript, Java s možností napojení na systém strojového učení dodávaný firmou Konica Minolta. Prvním konkrétním cílem bude vytvoření aplikace pro komunikaci uživatele s počítačem prostřednictvím anglické komunikace (příkazy i volná komunikace) za účelem provádění každodenních úkonů týkajících se kancelářské práce. Jedním z možných řešení je využití značkovacího jazyka AIML, který je navržený pro přípravu podkladů inteligentních diskuzních robotů.
    Termín: nástup dle domluvy.
    Sponzor: Konica Minolta.

    Laboratoř Sitola hledá ve spolupráci se společnosti Red Hat dva studenty pro analýzu plánovacích příkladů dostupných jako součást softwaru OptaPlanner . Každý ze studentů se zaměří na polovinu příkladů a s využitím nástroje Benchmarker analyzuje algoritmy dostupné pro řešení příkladů v OptaPlanneru a podrobně ověří vhodné nastavení algoritmů na základě dostupných datových sad. Úvodní částí práce bude seznámení se softwarem OptaPlanner, s plánováním a rozvrhováním i s prohledávacími algoritmy a jejich vhodným použitím a nastavením. Výstup práce bude ve formě textové zprávy v angličtině, která bude diskutovat vhodnost algoritmů a jejich nastavení pro jednotlivé problémy a jejich charakteristiky. Máme zájem o dlouhodobější spolupráci, která může přirozeně přecházet na řešení bakalářské práce nebo diplomové práce.
    Termín: nástup možný ihned, nejpozději během podzimu 2018.
    Sponzor: Red Hat.

    Tým CSIRT-MU hledá studentku nebo studenta pro výzkum v oblasti tzv. IT operations analytics (ITOA), která kombinuje analýzy bezpečnostních, provozních a výkonnostních měření za účelem poskytnutí komplexního přehledu o dění ve sledované infrastruktuře. Předpokladem je základní znalost metod pro analýzu časových řad a schopnost programovat ideálně v jazyce C++, popřípadě v jazyce Python. Hlavní náplní práce bude implementace software pro analýzu časových řad výkonnostních metrik sítě (C++) či analýza získaných časových řad (Python). Nabízíme spolupráci v rámci dynamického a zaběhnutého týmu pracujícím na vývoji software, který bude mít reálné využití zákazníky partnera Flowmon Network. Preferujeme dlouhodobou spolupráci spolu s řešením bakalářské nebo diplomové práce v dané oblasti.
    Termín: dle domluvy, možné ihned.
    Sponzor: Flowmon Networks.

    Tým CSIRT-MU hledá studentku nebo studenta pro výzkum v oblasti tzv. IT operations analytics (ITOA), která kombinuje analýzy bezpečnostních, provozních a výkonnostních měření za účelem poskytnutí komplexního přehledu o dění ve sledované infrastruktuře. Tématem spolupráce bude analýza a korelace hlášených událostí s využitím nástrojů pro zpracování komplexních událostí a proudové zpracování dat. Prvním úkolem bude implementace a verifikace vybraných metod zpracování událostí za využití zvolených nástrojů. Nabízíme možnost vyzkoušet si práci s moderními nástroji pro komplexní zpracování událostí a spolupráci na jejich začlenění do stávajícího produktu firmy Flowmon Networks. Preferujeme dlouhodobou spolupráci spolu s řešením bakalářské nebo diplomové práce v dané oblasti.
    Termín: dle domluvy, možné ihned.
    Sponzor: Flowmon Networks.

    Tým CSIRT-MU hledá studentku nebo studenta pro výzkum v oblasti tzv. IT operations analytics (ITOA), která kombinuje analýzy bezpečnostních, provozních a výkonnostních měření za účelem poskytnutí komplexního přehledu o dění ve sledované infrastruktuře. Předpokladem je znalost sítí a analytické uvažování. Tématem práce bude analýza síťových toků s cílem identifikace serverů na síti a detekce služeb a aplikací na serverech spuštěných. Preferujeme dlouhodobou spolupráci spolu s řešením bakalářské nebo diplomové práce v dané oblasti.
    Termín: dle domluvy, možné ihned.
    Sponzor: Flowmon Networks.

    Centrum zpracování přirozeného jazyka (NLP Centre) hledá studenta pro vývoj systému na vyhledávání v rozsáhlých souborech textů ve spolupráci s firmou Lexical Computing. Tento systém určený ke statistickému zpracování 100+ jazyků nabízí textová data o celkové velikosti přes 100 000 000 000 slov. Stal se standardem v oboru pro univerzity, instituce i jednotlivce na celém světě. Náplní práce bude implementace nových funkcí a příprava rozsáhlých dat. Vývoj probíhá v jazycích Go, Python a JavaScript (uživatelské rozhraní). Máme zájem o dlouhodobou spolupráci, která může přirozeně přejít v řešení bakalářské či diplomové práce.
    Termín: nástup možný okamžitě, nejpozději během podzimu 2018.
    Sponzor: Lexical Computing.

    Laboratoř Embedded systems (EmLab) hledá studentku/studenta pro výzkum v oblasti návrhu digitálních systémů senzorových sítí. Student/studentka se bude podílet na vývoji HW i FW senzorových uzlů se sdílenou sběrnicí řízených jednočipovým mikrokontrolérem. Předpokladem je schopnost programovat v jazyce C, analytické uvažování a ochota se učit. Nabízíme možnost dlouhodobé spolupráce v oblasti embedded systems s možností pracovat na závěrečné práci. V případě oboustranného zájmu je možné dále spolupracovat s firmou Y Soft.
    Termín: nástup na pozici ihned nebo dle dohody.
    Sponzor: Y Soft.

    Laboratoř softwarových architektur a informačních systémů (Lasaris) hledá dva studenty/studentky pro výzkum v oblasti monitorování se zaměřením na optimalizaci vybraných monitorovacích nástrojů. Monitorování a odstranění závad je důležitou součásti vývoje podnikových softwarových systémů. Klíčovou vlastností monitorovacích nástrojů mimo jiné je jejich dopad na zbytek systému, včetně monitorované aplikace. Cílem je optimalizovat monitorovací nástroje (např. konfiguraci) s ohledem na CPU, RAM, síťový provoz generovaný nástroji. Předpokladem je analytické uvažování a ochota se učit. Nabízíme možnost dlouhodobé spolupráce s možností pracovat na závěrečné práci. Y Soft používá moderní monitorovací nástroje (např. Logstash, Elasticsearch, Telegraf, Kibana). V případě oboustranného zájmu je možné dále spolupracovat s firmou Y Soft.
    Termín: nástup na pozici ihned nebo dle dohody.
    Sponzor: Y Soft.

    Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS) hledá 2 studentky/studenty pro výzkum a vývoj v oblasti kryptografických čipových karet a jejich širšího využití (nejen) v mobilních zařízeních (Android). Očekáváme nadšení pro aplikovanou bezpečnost a zájem o programování v Javě. Prvním konkrétním cílem bude vytvoření nástroje na způsob Google Play nebo Apple AppStore, ale zaměřené na distribuci aplikací pro čipové karty. Druhá pozice se zaměří na zlepšení a vývoj nástrojů podporujících vývojáře (profilování spotřeby paměti na kartách, rychlost operací…). Máme zájem o dlouhodobější spolupráci, která může přirozeně přecházet na řešení bakalářské práce či stáž ve společnosti AHEAD.
    Termín: nástup dle domluvy, ideálně v květnu 2018, i na dobu následujícího školního roku.
    Sponzor: AHEAD iTec.

    Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS) hledá 1 studenta/studentku pro vývoj a výzkum Open Source řešení zabezpečení diskových úložišť, implementace nebo testování šifrovacích a autentizačních mechanizmů (autentizované šifrování disku). Očekáváme znalost jazyka C a schopnost pracovat na úrovni systémových volání OS (Linux nebo Windows OS). Máme zájem o dlouhodobější spolupráci, je možné přejít i na řešení bakalářské či diplomové práce.
    Termín: dle domluvy, ideálně od léta 2018.
    Sponzor: Red Hat Czech.

    Laboratoř softwarových architektur a informačních systémů (Lasaris) hledá studenta/studentku pro výzkum v oblasti využití genetických algoritmů v oblasti tvorby online obsahu. Student/ka bude zkoumat využití genetických algoritmů pro nalezení optimální varianty obsahu distribuovaného skrz různé kanály (web, mobilní aplikace, chytré hodinky, ...). Máme zájem pouze o dlouhodobou spolupráci, na projekt je možné navázat bakalářskou nebo diplomovou prací.
    Termín: dle domluvy, ideálně od května 2018.
    Sponzor: Kentico Software.