Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Soutěž pro šikovné studenty FI

    Sdružení průmyslových partnerů Fakulty informatiky Masarykovy univerzity ve spolupráci se společnostmi Red Hat Czech, AHEAD iTec, Trusted Network Solutions, Kentico Software, Flowmon Networks, Lexical Computing, Y Soft a Mycroft Mind vyhlašuje

    Soutěž pro šikovné studenty FI



    Soutěž je určena studentům 2. a 3. semestru Bc studia. V rámci soutěže bude řešeno 9 úkolů z informatiky, na jejichž řešení bude čas 24 hodin. Závěrečná část soutěže proběhne formou pohovorů se zástupci laboratoří FI a partnerských společností, kde finalisté mohou získat 12 pozic studentských výzkumných pracovníků se stipendii.

    Stipendia se budou pohybovat ve výši 3-8 tis. měsíčně, podle intenzity zapojení do práce v laboratoři. Pro každou pozici bude určen konkrétní vedoucí pracovník ze zaměstnanců nebo PhD studentů laboratoře.

    Průběh soutěže:
      ● Pondělí 10. 4. 9:40 v posluchárně D3 proběhne informativní schůzka, vyhlášení soutěže a rozdání prvních úkolů.
      ● Úterý 11. 4. 9:40 v kanceláři B510 proběhne rozdání druhé série úkolů (lze řešit nezávisle na předchozích úkolech).
      ● Čtvrtek 13. 4. 10:00-11:44 v zasedačce B517 proběhnou pohovory s finalisty soutěže a dojde k výběru konkrétních studentů do laboratoří.

      Laboratoř Paralelních a Distribuovaných Systémů (ParaDiSe)
      hledá studentku/studenta pro výzkum v oblasti verifikace software. Očekáváme základní znalosti z oblasti návrhu operačních systémů, dobrou znalost jazyka C a schopnost rychle se učit. Cílem práce je základní port některé existující systémové C knihovny (libc) pro účely verifikace (na výběr z musl libc, glibc, openbsd libc, freebsd libc). Projekt bude probíhat ve spolupráci s některým ze stávajících členů laboratoře. Máme zájem o dlouhodobou spolupráci, na projekt je možné navázat bakalářskou prací.
      Termín nástupu: září 2017 (pokud je student/ka ochotná pracovat během letních prázdnin, nástup je možný i v květnu).
      Sponzor: Red Hat Czech.

      Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS)
      hledá studentku/studenta pro výzkum a vývoj v oblasti kryptografických čipových karet a platformy Android. Očekáváme nadšení pro aplikovanou bezpečnost a zájem o programování v Javě pro platformu Android. Prvním konkrétním cílem bude vytvoření aplikace komunikující přes rozhraní NFC s bezkontaktními kryptografickými čipovými kartami (platební karty). Máme zájem o dlouhodobější spolupráci, která může přirozeně přecházet na řešení bakalářské práce či stáž ve společnosti AHEAD.
      Termín: nástup dle domluvy, ideálně v květnu 2017, i na dobu následujícího školního roku.
      Sponzor: AHEAD iTec.

      Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS)
      hledá studentku/studenta na analýzu aktuálně dostupných možností pro tzv. důvěryhodný start platformy (Trusted Boot) s využitím dodatečných hardwarových komponent (ARM TrustZone a Trusted Platform Module) se zaměřením na mobilní platformy. Výhodou je předchozí základní znalost programování v jazyku C, C++ nebo Java, především ale ochota učit se aktivně novým věcem. Je předpokládán zájem o oblast aplikované kryptografie, není ale požadována její hlubší předchozí znalost. Práce budou probíhat pod sdíleným vedením laboratoře CRoCS a firmy AHEAD. Preferována je dlouhodobější spolupráce, která může přirozeně přecházet na řešení bakalářské práce či stáž ve společnosti AHEAD.
      Termín: Nástup na pozice je možný ihned, případně od léta/září 2017.
      Sponzor: AHEAD iTec.

      Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS)
      hledá studentky/studenty na 2 pozice, jejímž cílem vytvoření nástroje, který umožní automaticky detekovat změny ve způsobu generování RSA klíčů mezi různými verzemi dané kryptografické knihovny. Detekovat a vyhodnotit tyto změny je důležité z důvodu analýzy bezpečnostních dopadů dané změny i použití celé knihovny v rámci většího projektu. Práce budou pokrývat oblasti automatického zjišťování dostupnosti nové verze, procházení starších existujících verzí, generování většího množství RSA klíčů a analýzu jejich vlastností. Student se naučí pracovat s celou řadou různých kryptografických knihoven s předpokládaným začátkem u knihovny OpenSSL. Obě nabízené pozice předpokládají předchozí znalost programování v jazyku C nebo C++ a ochotu učit se aktivně novým věcem. Trvání iniciální fáze pozic je půl roku, po které bude možné v případě oboustranného zájmu pokračovat ve spolupráci s firmou TNS a/nebo přejít na řešení bakalářské práce.
      Termín: nástup dle domluvy, ideálně v květnu 2017 nebo v létě/podzimu 2017.
      Sponzor: Trusted Network Solutions.

      Laboratoř softwarových architektur a informačních systémů (Lasaris)
      hledá studenta/studentku pro výzkum v oblasti automatického zpracování přirozeného jazyka. Student/studentka bude zkoumat technologie pro analýzu přirozeného jazyka s možnostmi zaměření na identifikaci a agregaci obsahu, generování obsahu nebo interakci s uživatelem prostřednictvím umělé inteligence. Cílem je provést důkladný průzkum vybrané oblasti a prověřit možnosti integrace zvažovaných technologií do prostředí Kentico Cloud. Máme zájem o dlouhodobou spolupráci, na projekt je možné navázat bakalářskou nebo diplomovou prací.
      Termín: dle domluvy, ideálně od května 2017.
      Sponzor: Kentico Software

      CSIRT-MU
      hledá studentku nebo studenta pro výzkum v oblasti IT operations analytics. Jedná se o aktuální oblast, jejíž podstatou je kombinování množství různých dat, za účelem poskytnutí komplexního přehledu o dění ve sledované síťové infrastruktuře. Tématem práce bude analýza a korelace hlášených událostí s využitím nástrojů pro zpracování komplexních událostí a proudové zpracování dat. Prvním úkolem, na kterém s námi budeš spolupracovat, bude implementace a verifikace vybraných metod zpracování událostí. Nabízíme možnost dlouhodobé spolupráce, kterou lze navíc spojit se psaním závěrečné práce, kancelář na FI, expertní know-how a praktické zkušenosti.
      Termín: domluvíme se, je možné začít ihned.
      Sponzor: Flowmon Networks.

      CSIRT-MU
      hledá studentku nebo studenta pro výzkum v oblasti IT operations analytics. Předpokladem je radost z programování, znalost C++, analytické uvažování, ochota učit se a kladný vztah ke kyberbezpečnosti. Prvním úkolem, na kterém s námi budeš spolupracovat, bude implementace prototypů nástrojů pro detekci anomálií. Nabízíme možnost dlouhodobé spolupráce, kterou lze navíc spojit se psaním závěrečné práce, kancelář na FI, expertní know-how a praktické zkušenosti.
      Termín: domluvíme se, je možné začít ihned.
      Sponzor: Flowmon Networks.

      CSIRT-MU
      hledá studentku nebo studenta pro výzkum v oblasti IT operations analytics (ITOA). Předpokladem je ochota naučit se analýzu časových řad a schopnost programovat v jazyce C++. Prvním úkolem, na kterém s námi budeš spolupracovat, bude implementace a verifikace algoritmů pro hledání anomálií v časových řadách v doméně ITOA. Nabízíme možnost dlouhodobé spolupráce, kterou lze navíc spojit se psaním závěrečné práce, kancelář na FI, expertní know-how a praktické zkušenosti.
      Termín: domluvíme se, je možné začít ihned.
      Sponzor: Flowmon Networks.

      Centrum zpracování přirozeného jazyka (NLP Centre)
      hledá studenta pro vývoj systému na vyhledávání v rozsáhlých souborech textů ve spolupráci s firmou Lexical Computing. Tento systém určený ke statistickému zpracování 100+ jazyků nabízí textová data o celkové velikosti přes 100 000 000 000 slov. Stal se standardem v oboru pro univerzity, instituce i jednotlivce na celém světě. Náplní práce bude implementace nových funkcí a příprava rozsáhlých dat. Vývoj probíhá v jazycích Go, Python a JavaScript (uživatelské rozhraní). Máme zájem o dlouhodobou spolupráci, která může přirozeně přejít v řešení bakalářské či diplomové práce.
      Termín: nástup možný okamžitě, nejpozději během podzimu 2017.
      Sponzor: Lexical Computing.

      Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS)
      hledá studentku/studenta na analýzu aktuálně dostupných možností pro tzv. důvěryhodný start platformy (Trusted Boot) s využitím dodatečné hardwarové komponenty TPM (Trusted Platform Module) se zaměřením na desktopové a serverové platformy. Prvním krokem bude zmapování dostupných nástrojů a programovacích rozhraní pro TPM verzí 1.2 a 2.0 s následným testováním v prostředí Linux. Výhodou je předchozí základní znalost programování v jazyku C, C++ nebo Java, především ale ochota učit se aktivně novým věcem. Je předpokládán zájem o oblast aplikované kryptografie, není ale požadována její hlubší předchozí znalost. Práce budou probíhat pod sdíleným vedením laboratoře CRoCS a firmy Red Hat. Preferována je dlouhodobější spolupráce, která může přirozeně přecházet na řešení bakalářské práce či stáž ve společnosti Red Hat.
      Termín: Nástup na pozice je možný ihned, případně od léta/září 2017.
      Sponzor: Red Hat

      Laboratoř softwarových architektur a informačních systémů (Lasaris)
      hledá studenta/studentku pro výzkum v oblasti cloudů se zaměřením na technologie Microsoft Azure. Cloudové technologie posouvají hranice vývoje softwaru. Softwarový inženýr musí být schopen porozumět nové architektuře, aby dokázal plně využít potenciál cloudových platforem. Cílem je prozkoumat možnosti platformy Microsoft Azure s důrazem na technologii .Net Core, jež přináší nové možnosti pro vývojáře v C# a umožňuje cílit na další operační systémy jako je Linux nebo MacOS. Vhodnost platformy a technologie je možné posoudit na základě průzkumu bezpečnosti, náročnosti na výpočetní zdroje i úrovně podpory vývojářů. Předmětem zkoumání bude hodnocení různých kvalitativních aspektů zejména této platformy ve srovnání s jinými, posuzování úrovně podpory, návrh vhodných postupů při vývoji na této platformě a další související témata dle dohody.
      Termín: Nástup na pozici ihned nebo dle dohody.
      Sponzor: Y Soft

      Laboratoř softwarových architektur a informačních systémů (Lasaris)
      hledá ve spolupráci se společností Mycroft Mind studentku/studenta pro tvorbu vizualizací komplexních dat z oblasti smart grids. Bude se podílet na návrhu grafické podoby vizualizací a jejich implementaci v jazyce JavaScript (konkrétně knihovny React a D3.js). Vzniklé vizualizace budou použity pro pokročilé metody monitorování provozu energetické infrastruktury, např. detekci anomálií, klasifikaci a lokalizaci provozních problémů. Výhodou jsou zkušenosti s vývojem webového frontendu. Nabízíme možnost dlouhodobé spolupráce a rozvoje v dané oblasti.
      Termín: Nástup dle domluvy.
      Sponzor: Mycroft Mind