Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Přednáška pro odbornou veřejnost v rámci habilitačního řízení

    V úterý 4. dubna 2017 od 15 hod. proběhne v posluchárně A218 na FI MU přednáška pro odbornou veřejnost v rámci habilitačního řízení RNDr. Davida Svobody, Ph.D.
    Název přednášky:
    Konvoluce a její význam ve zpracování obrazu
    Abstrakt:
    Konvoluce patří mezi základní matematické operace. Ačkoliv nachází široké uplatnění v mnoha oblastech každodenního života, je mnohdy neprávem opomíjena. Hraje například nezastupitelnou roli při zpracování digitálních fotografií, které dnes díky snadno dostupným technologiím pořizujeme ve velkém množství. V souvislosti s touto skutečností je ovšem třeba dodat, že množství denně produkovaných fotografií nekoresponduje s jejich kvalitou. Snímky tak často vyžadují dodatečné úpravy a mezi nimi je právě konvoluce významným a těžko nahraditelným článkem.
    Úvodní část přednášky bude věnovaná seznámení se základními principy konvoluce. Připomeneme si, jak je možné konvoluci využít při řešení standardních úloh ve zpracování obrazu (detekce hran, převzorkování obrazu, rozmazání, …) a jak je tato operace výpočetně náročná. Zaměříme se na úlohu manipulace s více-dimenzionálními obrazovými daty a budeme diskutovat možné postupy efektivního výpočtu konvoluce. Dotkneme se také úlohy obrazových simulací v biomedicíně a vysvětlíme si způsob využití konvoluce v této vědní oblasti.

    Všichni zájemci jsou srdečně zváni.
    Webová adresa