Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Soutěž pro šikovné studenty FI

    Sdružení průmyslových partnerů Fakulty informatiky Masarykovy univerzity ve spolupráci se společnostmi Cepia Technologies, Red Hat Czech, AHEAD iTec, Trusted Network Solutions, Y Soft, Mycroft Mind, Lexical Computing a Kentico Software vyhlašuje

    Soutěž pro šikovné studenty FI


    Soutěž je určena studentům 2. a 3. semestru Bc studia. V rámci soutěže bude řešeno 10 úkolů z informatiky, na jejichž řešení bude čas 24 hodin. Závěrečná část soutěže proběhne formou pohovorů se zástupci laboratoří FI a partnerských společností, kde finalisté mohou získat 11 pozic studentských výzkumných pracovníků se stipendii.

    Stipendia se budou pohybovat ve výši 3-8 tis. měsíčně, podle intenzity zapojení do práce v laboratoři. Pro každou pozici bude určen konkrétní vedoucí pracovník ze zaměstnanců nebo PhD studentů laboratoře.

    Průběh soutěže:
    • Pondělí 11. 4. 9:33 v posluchárně D1 proběhne vyhlášení soutěže a rozdání prvních úkolů.
    • Úterý 12. 4. 9:22 v kanceláři B510 proběhne rozdání druhé série úkolů (lze řešit nezávisle na předchozích úkolech).
    • Čtvrtek 14. 4. 12:00-13:33 v zasedačce B517 proběhnou pohovory s finalisty soutěže a dojde k výběru konkrétních studentů do laboratoří.

    Informativní schůzka pro zájemce o soutěž proběhne 11. 4. v 9:15 v posluchárně D1. Na schůzce budou poskytnuty detailnější informace k průběhu soutěže a také zkušenosti úspěšných řešitelů předchozích ročníků.

    Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS) hledá 1 studentku/studenta pro výzkum a vývoj v oblasti kryptografických čipových karet. Očekáváme nadšení pro aplikovanou bezpečnost a programování v Javě a C/C++. Prvním konkrétním cílem bude vytvoření optimalizované implementace hašovací funkce SHA-3 pro platformu JavaCard. Máme zájem o dlouhodobější spolupráci, která může přirozeně přecházet na řešení bakalářské práce či stáž ve společnosti Cepia Technologies.
    Termín: nástup dle domluvy, ideálně v květnu 2016, i na dobu následujícího školního roku.
    Sponzor: Cepia Technologies.

    Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS) hledá 1 studenta/studentku pro vývoj a výzkum Open Source řešení zabezpečení lokálních diskových úložišť, implementace nebo testování šifrovacích a autentizačních mechanizmů (autentizované šifrování disku), kontrola integrity dat, případně dynamická oprava chyb (Forward Error Correction). Očekáváme znalost jazyka C a schopnost pracovat na úrovni systémových volání OS (Linux nebo Windows OS). Máme zájem o dlouhodobější spolupráci, je možné přejít i na řešení bakalářské či diplomové práce.
    Termín: dle domluvy, ideálně od léta 2016.
    Sponzor: Red Hat Czech.

    Laboratoř Paralelních a Distribuovaných Systémů (ParaDiSe) hledá 1 studentku/studenta pro výzkum v oblasti verifikace software. Očekáváme základní znalosti z oblasti návrhu operačních systémů, dobrou znalost jazyka C a schopnost rychle se učit. Cílem práce je základní port systémové knihovny glibc pro účely verifikace, ve spolupráci s některým ze stávajících členů laboratoře. Máme zájem o dlouhodobou spolupráci, na projekt je možné navázat bakalářskou nebo diplomovou prací.
    Termín nástupu: září 2016 (pokud je student/ka ochotná pracovat během letních prázdnin, nástup je možný i v květnu).
    Sponzor: Red Hat Czech.

    Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS) hledá studenta na pozici související s bezpečností mobilních operačních systémů. Na mobilních OS se objevuje stále více aplikací, které potřebují pracovat se senzitivními daty (kryptografickými klíči apod.) a tato data maximálně chránit před zbytkem světa (jiné aplikace, rootovaný OS apod.). Existují řešení za pomoci bezpečného HW i čistě softwarová. Úkolem studenta bude zkoumat možné obranné mechanismy pro ochranu citlivých dat v mobilních OS (především Android) a zároveň související útoky v této oblasti.
    Termín: dle domluvy, ideálně od května 2016, preferována je dlouhodobější spolupráce.
    Sponzor: AHEAD iTec.

    Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS) hledá studenta na pozici související s bezpečností mobilních operačních systémů. Na mobilních OS se objevuje stále více aplikací, které potřebují pracovat s citlivými údaji jako hesla či kryptografické klíče. Čistě softwarové řešení jsou závislá na řadě implementačních detailů konkrétního OS. Úkolem studenta bude zkoumat reálnou bezpečnost aktuálně používaných mechanismů pro ochranu citlivých dat, snažit se vyvinout útoky na získání těchto dat a ta pak použít. Máme zájem o dlouhodobější spolupráci, která může přirozeně přecházet na řešení bakalářské práce či stáž ve společnosti Cepia Technologies.
    Termín: nástup dle domluvy, ideálně v květnu 2016, i na dobu následujícího školního roku.
    Sponzor: CEPIA Technologies.

    Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS) hledá studenta na pozici související s bezpečností počítačových sítí a síťových protokolů. Problémy v síťových protokolech lze hledat různými způsoby včetně automatické analýzy s využitím genetického programování. Úkolem studenta bude rozvíjet existující automatizovaný systém pro hledání zranitelností v síťových protokolech.
    Termín: dle domluvy, ideálně od května 2016, preferována je dlouhodobější spolupráce.
    Sponzor: Trusted Network Solutions.

    Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS) hledá studenta/studentku na pozici v oblasti softwarové bezpečnosti, konkrétně nástrojů a knihoven poskytujících rozhraní pro práci s certifikáty. Student/studentka se bude věnovat analýze a porovnávání několika dostupných řešení (po dohodě s vedoucím). Součástí práce bude studium teoretických konceptů a testování vybraných vlastností zvolených nástrojů a knihoven. Spolupráce může přejít k řešení bakalářské práce či placené stáže ve společnosti Y Soft.
    Termín: dle domluvy, ideálně od května 2016 na dobu následujícího školního roku.
    Sponzor: Y Soft.

    Laboratoř softwarových architektur a informačních systémů (LaSArIS) hledá studenta na pozici související s vizualizací informací z chytrých energetických sítí (SmartGrids). Směr SmartGrids zapojuje do problematiky řízení a rozvoje energetických sítí rozsáhlé senzorové sítě (řádově miliony senzorů), díky kterým je možné chování sítě velmi podrobně monitorovat, vyhodnocovat a řídit. Díky tomu je například možné do sítě lépe integrovat malé obnovitelné zdroje energie a zvyšovat efektivitu distribuce elektrické energie. Student bude zapojen do reálných projektů realizovaných pro české energetické společnosti. Jeho úkolem bude navrhovat a implementovat vizualizační metody pro vizualizaci komplexních dat ze smartgridů. Pro implementaci budou využity webové frameworky jako např. knihovna D3 a devstack Este.
    Termín: dle domluvy, možno ihned.
    Sponzor: Mycroft Mind.

    Do Centra zpracování přirozeného jazyka (NLP Centre) hledáme studenta, který by se podílel na vývoji systému na vyhledávání v rozsáhlých souborech textů ve spolupráci s firmou Lexical Computing. Zejména by šlo o implementaci nových funkcí systému a přípravu rozsáhlých dat. Předpokládáme vývoj zejména v jazyce Go, případně Python. Velký důraz je v systému kladen na rychlost zpracování, jde o oblast, kde se počítá každý bajt v datových strukturách a každá instrukce v algoritmech. Máme zájem o dlouhodobější spolupráci, která může přirozeně přecházet na řešení bakalářské či diplomové práce.
    Termín: nástup možný okamžitě, nejpozději během podzimu 2016.
    Sponzor: Lexical Computing.

    Laboratoř softwarových architektur a informačních systémů (Lasaris) hledá studenta/studentku pro výzkum v oblasti využití genetických algoritmů v digitálním marketingu. Student/ka bude zkoumat využití genetických algoritmů pro nalezení optimální varianty newsletterů využívaných v marketingových odděleních. Máme zájem o dlouhodobou spolupráci, na projekt je možné navázat bakalářskou nebo diplomovou prací.
    Termín: dle domluvy, ideálně od května 2016.
    Sponzor: Kentico Software

    Laboratoř softwarových architektur a informačních systémů (Lasaris) hledá studenta/studentku pro výzkum v oblasti mobilních webových technologií. Stundent/studentka bude zkoumat úplně novou technologii Googlu, Accelerated Mobile Pages, pro vývoj vysoce optimalizovaných mobilních webových stránek a zaměří se na možnost integrace této technologie do prostředí Kentico CMS. Máme zájem o dlouhodobou spolupráci, na projekt je možné navázat bakalářskou nebo diplomovou prací.
    Termín: dle domluvy, ideálně od května 2016.
    Sponzor: Kentico Software