Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Ze studentského projektu ke globální firmě - prezentace V. Muchny (Y Soft CEO) 28. 4. 2015

    ZE STUDENTSKÉHO PROJEKTU KE GLOBÁLNÍ FIRMĚ



    Pachatel se vrací na místo činu…

    Prezentace Václava Muchny (Y Soft CEO)

    Fakulta informatiky a koleje Družba byly před 15 lety svědkem vzniku dnes globálně působící české firmy Y Soft. Její spoluzakladatel Václav Muchna se vrací na zdejší půdu, aby se s vámi podělil o svůj příběh. O cestě ze studentských kolejí k úspěšné české firmě, která celosvětově zaměstnává téměř 300 lidí, má 14 poboček na 5 kontinentech a nikdy přitom nepotřebovala injekci od Venture kapitálu.

    Na co se můžete těšit:
    • Začátky na kolejích
    • První neúspěšné projekty – jak najít díru na trhu?
    • Přichází růst a s ním spojené bolesti – jak se s nimi poprat?
    • Startup nebo korporace? Naše současné dilema – nekorporátníme příliš? A je to dobře nebo ne? A jaký je vlastně rozdíl mezi korporací a startupem?
    28. 4. 2015 | 13:00 hod.| posluchárna D2,
    Fakulta informatiky,
    Masarykova univerzita,
    Botanická 68a, Brno 602 00

    Václav Muchna:

    Václav studoval na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity. Studia nedokončil, protože už během studií založil firmu Y Soft. Jedním z prvních významných zákazníků byla Správa kolejí a menz MU a byl to právě Y Soft, kdo vytvářel a dlouho spravoval software pro řízení internetového připojení na kolejích.

    Václavova vize byla (a je) postavit globálně fungující českou firmu. Z programátora se tak postupně stal manažer, který veškeré své zkušenosti získal metodou pokus-omyl. Současná strategie firmy se zaměřuje na rozšíření produktového portfolia. Ať už jde o čerstvou investici 50 mil. Kč do be3D, české firmy vyrábějící 3D tiskárny, nebo vznik interního „labu“, ve kterém se vyvíjí nové produkty. Nedávno také vznikl fond rizikového kapitálu Y Soft Ventures vyhledávající nadějné startupy, do kterých Y Soft nejen investuje, ale předává jim i své cenné know-how.