Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Soutěž pro šikovné studenty FI

    Fakulta informatiky Masarykovy univerzity ve spolupráci se společnostmi Y Soft, Monet+, K-NET, MycroftMind a INVEA-TECH vyhlašuje

    Soutěž pro šikovné studenty FI



    Soutěž je určena studentům 2. a 3. semestru Bc studia. V rámci soutěže bude řešeno 7 úkolů z informatiky, na jejichž řešení bude čas 24 hodin. Závěrečná část soutěže proběhne formou pohovorů se zástupci laboratoří FI a partnerských společností, kde finalisté mohou získat 10 pozic studentských výzkumných pracovníků se stipendii.

    Stipendia se budou pohybovat ve výši 3-8 tis. měsíčně, podle intenzity zapojení do práce v laboratoři. Pro každou pozici bude určen konkrétní vedoucí pracovník ze zaměstnanců nebo PhD studentů laboratoře.

    Průběh soutěže:
    • Pondělí 13. 4. 9:22 v posluchárně D3 proběhne vyhlášení soutěže a rozdání prvních úkolů.
    • Úterý 14. 4. 9:22 v kanceláři B510 proběhne rozdání druhé série úkolů (lze řešit nezávisle na předchozích úkolech).
    • Čtvrtek 16. 4. 12:00-13:13 v zasedačce B517 proběhnou pohovory s finalisty soutěže a dojde k výběru konkrétních studentů do laboratoří.
    Informativní schůzka pro zájemce o soutěž proběhne 7. 4. ve 13:00 v posluchárně D2. Na schůzce budou poskytnuty detailnější informace k průběhu soutěže a také zkušenosti úspěšných řešitelů předchozích ročníků.

    Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS) hledá 1 studentku/studenta pro výzkum a vývoj v oblasti integrace čipových karet, RFID tagů a mobilních platforem. Úkoly budou v oblasti programování kryptografických aplikací podle specifikované bezpečnostní architektury. Očekáváme nadšení pro bezpečnost a programování v Javě a C/C++. Máme zájem o dlouhodobější spolupráci, která může přirozeně přecházet na řešení bakalářské práce. Předpokládáme zapojení studenta do připravovaného projektu s průmyslovým partnerem.
    Termín: nástup dle domluvy, ideálně v květnu 2015, i na dobu následujícího školního roku.
    Sponzor: Monet+.

    Do Oddělení bezpečnosti datové sítě ÚVT MU hledáme 2 studenty, kteří se budou věnovat metodám analýzy a vizualizace provozu datové sítě. Mezi oblasti našeho zájmu patří měření provozu na bázi technologie NetFlow/IPFIX včetně L7, vizualizace a reporting, detekce anomálií, útoků a incidentů nebo detekce útoků typu DDoS. Máme zájem o dlouhodobější spolupráci, která může přes bakalářskou nebo diplomovou práci, stáž ve společnosti INVEA-TECH vést až k nabídce zaměstnání v oddělení vývoje SW nebo oddělení podpory společnosti INVEA-TECH.
    Termín: od května 2015 nebo později.
    Sponzor: INVEA-TECH.

    Do Laboratoře softwarových architektur a informačních systémů (Lasaris) hledáme studenta/studentku pro roli PMD specialista – pozice, kde bude student spolupracovat s firmou na zlepšení stavu zdrojových kódů. Ke zlepšení bude aktivně zkoumat a vyhledávat automatizované nástroje. Jedná se prostředí, kde se výhradně používá programovací jazyk Java.
    Termín: od října 2015, po dobu celého školního roku 2015/2016.
    Sponzor: K-NET.

    Do Laboratoře softwarových architektur a informačních systémů (Lasaris) hledáme studenta/studentku pro práce v oblasti datové federace – pozice, kde student bude zkoumat možnosti datové federace v prostředí malé firmy. Student bude aktivně studovat relační databáze a integraci dat v nich obsažených pomocí existujících nástrojů.
    Termín: od října 2015, po dobu celého školního roku 2015/2016.
    Sponzor: K-NET.

    Do Laboratoře softwarových architektur a informačních systémů (Lasaris) hledáme studenta/studentku pro výzkum v oblasti zpracování velkých objemů měření, událostí a stavů z energetické soustavy. Student(ka) se zapojí do vývoje a testování takto zacílené platformy. Seznámí se s technologiemi Elastic Search a Complex Event Processing, návrhem optimálních datových struktur, automatického generování transformačních operací z deklarativně specifikované znalostní báze a rozhraní na aplikace, které data z platformy budou využívat. Máme zájem o dlouhodobější spolupráci, s možným přesahem do bakalářské/diplomové/doktorské práce a zapojení do projektů smluvního výzkumu pro průmyslové partnery.
    Termín: od září 2015 (či dříve dle dohody), po dobu celého školního roku 2015/2016.
    Sponzor: Mycroft Mind.

    Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS) nabízí 2 pozice v oblasti distribuovaných systémů, zejména messagingových systémů a NoSQL úložišť dat. Student/studentka se bude podílet na zkoumání jednoho z aktuálně dostupných řešení (po dohodě s vedoucím). Součástí práce bude studium teoretických konceptů, spolupráce na návrhu testovacích scénářů a testování vybraných vlastností.
    Termín: nástup možný okamžitě, nejpozději od října 2015, po dobu celého školního roku 2015/2016.
    Sponzor: Y Soft.

    Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS) nabízí 2 pozice v oblasti bezpečnosti softwaru, zejména nástrojů pro statickou a dynamickou analýzu kódu. Student/studentka se bude podílet na zkoumání jednoho z aktuálně dostupných řešení (po dohodě s vedoucím). Součástí práce bude studium teoretických konceptů, spolupráce na návrhu testovacích scénářů a testování vybraných vlastností.
    Termín: nástup možný okamžitě, nejpozději od října 2015, po dobu celého školního roku 2015/2016.
    Sponzor: Y Soft.