Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Soutěž pro talentované studenty FI

    Fakulta informatiky Masarykovy univerzity ve spolupráci se společnostmi Y Soft, K-NET, Lexical Computing, a Monet+ vyhlašuje

    Soutěž pro talentované studenty FI



    Soutěž je určena studentům 2. a 3. semestru Bc studia. V rámci soutěže bude řešeno 5 úkolů z informatiky, na jejichž řešení bude čas 24 hodin. Závěrečná část soutěže proběhne formou pohovorů se zástupci laboratoří FI a partnerských společností, kde finalisté mohou získat 5-7 pozic studentských výzkumných pracovníků se stipendii.

    Stipendia se budou pohybovat ve výši 3-8 tis. měsíčně, podle intenzity zapojení do práce v laboratoři. Pro každou pozici bude určen konkrétní vedoucí pracovník ze zaměstnanců nebo PhD studentů laboratoře.

    Průběh soutěže:
    • V úterý 15. 4. 9:33 v posluchárně D1 proběhne vyhlášení soutěže a rozdání prvních úkolů.
    • Ve středu 16. 4. 9:44 v kanceláři B308 proběhne rozdání druhé série úkolů (lze řešit nezávisle na předchozích úkolech).
    • Ve čtvrtek 24. 4. 13:00-13:50 v posluchárně G101 proběhnou pohovory s finalisty soutěže a dojde k výběru konkrétních studentů do laboratoří.
    Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS) nabízí 1-2 pozice v oblasti distribuovaných NoSQL databází. Mezi NoSQL databáze například patří Dynamo (Amazon). Jedná se o relativně novou oblast distribuovaných databází, která je založena na tvrzení, že konzistence, dostupnost a tolerance výpadků nemůžou být splněny zároveň. Student/studentka se bude podílet na zkoumání aktuálně dostupných distribuovaných NoSQL databází. Součástí práce bude studium teoretických konceptů (na kterých tyto databáze jsou založeny), spolupráce na návrhu testovacích scénářů (které budou pokrývat hraniční případy použití těchto databází) a testování vybraných vlastností (například rychlost odezvy a konzistence vracených výsledků).
    Termín: nástup možný okamžitě, nejpozději od října 2014, po dobu celého školního roku 2014/2015.
    Sponzor: Y Soft.

    Do Laboratoře softwarových architektur a informačních systémů (Lasaris) hledáme studenta/studentku pro roli PMD specialista – pozice, kde bude student spolupracovat s firmou na zlepšení stavu zdrojových kódů. Ke zlepšení bude aktivně zkoumat a vyhledávat automatizované nástroje. Jedná se o prostředí, kde se výhradně používá programovací jazyk Java.
    Termín: od října 2014, po dobu celého školního roku 2014/2015.
    Sponzor: K-NET.

    Do Laboratoře softwarových architektur a informačních systémů (Lasaris) hledáme studenta/studentku pro práce v oblasti datové federace – pozice, kde student bude zkoumat možnosti datové federace v prostředí malé firmy.
    Termín: od října 2014, po dobu celého školního roku 2014/2015.
    Sponzor: K-NET.

    Do Centra zpracování přirozeného jazyka (NLP) hledáme studenta, který by se podílel na vývoji systému na vyhledávání v rozsáhlých souborech textů ve spolupráci s firmou Lexical Computing. Zejména by šlo o reimplementaci a rozšíření stávajícího nástroje pro gramatické značkování textu. Stávající nástroj je v C++, předpokládáme přechod na jazyk Go. Velký důraz je v systému kladen na rychlost zpracování, jde o oblast, kde se počítá každý bajt v datových strukturách a každá instrukce v algoritmech. Máme zájem o dlouhodobější spolupráci, která může přirozeně přecházet na řešení bakalářské či diplomové práce.
    Termín: nástup možný okamžitě, nejpozději během podzimu 2014.
    Sponzor: Lexical Computing.

    Centre for Research on Cryptography and Security (CRoCS) hledá 1-2 studentky/studenty pro výzkum na poli testování bezpečnosti kryptografických čipových karet, např. s platformou JavaCard. Jedním z možných útoků je tzv. diferenciální odběrová analýza, která využívá velkého množství záznamů odběru zařízení během vykonávání kryptografické operace pro zisk hodnoty používaného kryptografického klíče. Práce se bude věnovat prozkoumání možnosti využití evolučních algoritmů pro optimalizaci útoků využívajících postranní kanály. Máme zájem o dlouhodobější spolupráci, která může přirozeně přecházet na řešení bakalářské práce.
    Termín: nástup dle domluvy, ideálně v květnu 2014, i na dobu následujícího školního roku.
    Sponzor: Monet+.