Archiv zpráv a událostí

Spolupráce FI MU s průmyslem

  • Soutěž pro talentované studenty FI ve 2. - 4. semestru studia

    Fakulta informatiky Masarykovy univerzity ve spolupráci se společnostmi Y Soft a Red Hat vyhlašuje

    Soutěž pro talentované studenty FI



    V rámci soutěže budou řešeny 4 úkoly z informatiky, na jejichž řešení bude čas 24 hodin.

    Soutěž je určena studentům 2. ročníku studia, ve velmi výjimečných případech se jí mohou zúčastnit i studenti 2. semestru. (V budoucnu bude probíhat na jaře a bude určena studentům 2. a 3. semestru studia.)

    Závěrečná část soutěže proběhne formou pohovorů se zástupci laboratoří FI a partnerských společností, kde finalisté mohou získat 4 pozice studentských výzkumných pracovníků se stipendii.

    Stipendia se budou pohybovat ve výši 3-7 tis. měsíčně, podle intenzity zapojení do práce v laboratoři. Pro každou pozici bude určen konkrétní vedoucí pracovník ze zaměstnanců nebo PhD studentů laboratoře.

    Průběh soutěže:
    Pondělí 17.10.   9:33   v posluchárně B204 proběhne vyhlášení soutěže a rozdání prvních dvou úkolů.

    Úterý   18.10.   9:33   v posluchárně B308 proběhne rozdání druhých dvou úkolů.

    Čtvrtek 20.10.   8:00-10:00   v posluchárně A107 proběhnou pohovory s finalisty soutěže a dojde k výběru konkrétních studentů do laboratoří.

    Do Laboratoře bezpečnosti a aplikované kryptografie (LaBAK) hledáme studenta pro výzkum na poli autentizačních technologií. Primární oblastí výzkumu je využití autentizačních technologií mezi operačními systémy Windows a Linux. Za pojmem autentizační technologie hledejte technologie typu: Kerberos, NTLM, TLS/SSL, LDAP, Samba, Shibboleth, RADIUS, SPNEGO a další, nejedná se tedy pouze o technologie určené přímo k autentizaci, ale také o technologie s autentizací přímo související. Jak již bylo uvedeno výše, hlavní oblastí výzkumu na této pozici je interoperabilita autentizačních technologií mezi různými operačními systémy, ale student by měl být připravený i na řešení spojené s PKI a čipovými kartami.
    Termín: nástup možný okamžitě, do léta 2012.

    Jednou z originálních cest ke zvýšení počítačové bezpečnosti je využití Security-Enhanced Linuxu. Toto rozšíření Linuxového jádra umožňuje zcela kontrolovat přístup programů k některým systémovým zdrojům (soubory, procesy, atd.) na základě předem dané množiny pravidel. Do Institutu teoretické informatiky (ITI) hledáme studenta pro aktivní účast v projektu, který právě zahajujeme ve spolupráci s firmou Red Hat. Cílem projektu je navrhnout a implementovat analýzu programů, na jejímž základě bude možné vygenerovat minimální množinu pravidel umožňující neomezený běh aplikace. V případě, že již množina pravidel pro danou aplikaci existuje, analýza umožní nalézt běh aplikace, který nějaké pravidlo porušuje. Oba tyto výstupy mohou značně zkvalitnit návrh a údržbu SELinuxových pravidel.
    Termín: od února 2012, do září 2012.

    Do Institutu teoretické informatiky (ITI) hledáme studenta pro výzkum ve spolupráci s Laboratoří bezpečnosti a aplikované kryptografie (LaBAK). Oblastí výzkumu bude zjištění potenciálu různých přístupů k automatizované verifikaci protokolů mikroplatebního systému vyvíjeného LaBAK ve spolupráci se společností Y Soft. Student bude pracovat v rámci a pod přímým vedením ITI, ale bude s LaBAK konzultovat specifikace a požadované vlastnosti mikroplatebního systému tak, aby se dosáhlo cíle v podobě návrhu konkrétních verifikačních technik pro konkrétní části vyvíjeného systému. Na tyto práce bude možné navázat stanovením tématu bakalářské práce, v rámci které dojde k provedení části navržených verifikací.
    Termín: od února 2012, do léta 2012.

    Do Laboratoře vyhledávání a dialogu (LSD) hledáme studenta, který by se zabýval škálovatelnými vyhledávacími algoritmy pro peer-to-peer (P2P) sítě s velkým počtem připojených uzlů. Především by se jednalo o studium problematiky vyhledávání textových dat uložených v hybridní P2P síti. Data jsou v hybridní síti uložena na úrovni běžných uzlů, které jsou rozděleny do nezávislých skupin. Každá taková skupina je řízena jedním nadřazeným uzlem, který zprostředkovává komunikaci s běžnými uzly a ostatními nadřazenými uzly z ostatních skupin. Výsledkem by měl být přehled existujících vyhledávacích technik včetně jejich porovnání a detailní popis jednoho vhodného vyhledávacího algoritmu pro hybridní síť obsahující až 1000 nadřazených uzlů.
    Termín: nástup možný okamžitě, do léta 2012.


    Přílohy