Archiv zpráv a událostí

Spolupráce FI MU s průmyslem

  • Nerdské večery - série přednášek IBA CZ

    Nerdské večery


    Společnost IBA CZ, průmyslový partner Masarykovy univerzity, Tě srdečně zve na sérii zajímavých přednášek:

    Přijď si poslechnout, na čem pracují naši vývojáři! Přijď se inspirovat ...

    DATUM/ČAS        PŘEDNÁŠEJÍCÍ        TÉMA PŘEDNÁŠKY

      9. 3., 19:00        Standa Novák            Vyrob si svůj Arkanoid za 30 minut

    23. 3., 19:00        Martin Janyš              Vue.js - Reactive Components for Modern Web Interfaces

      6. 4., 19:00        Honza Škrabal            Akka - Moderní způsob paralelizace

    20. 4., 19:00        Kuba Coufal               Bleeding edge ve vývoji Java web aplikací

      4. 5., 17:00        Kuba Kohout              WebSockets pro tvorbu real-time interaktivních aplikací

    Místo konání:
    BŘEZEN, DUBEN - učebna D2 na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity
    KVĚTEN - sídlo vývojového centra IBA CZ, Křenová 72, Brno (bonusová přednáška spojená se Dnem otevřených dveří).

    Přednášky jsou zdarma, ale kapacita je omezena.
    Potvrď svou účast na konkrétní události na našem FB profilu:
    www.facebook.com/ibaczsro

    Standa Novák                  
    Vyrob si svůj Arkanoid za 30 minut                     

    Herní vývojáři minulého století museli strávit dny tvrdé práce nad tisíci řádky kódu, než se jim povedlo dostat na obrazovku aspoň skákajícího panáčka. Dnes máme k dispozici hotové herní enginy, ve kterých je možné snadno a rychle vytvořit zábavnou hru. A to v krátkém čase a s minimem programování. Jedním z nich je Unity 3D. Standa Novák (tvůrce Haskell Hero) představí práci v Unity 3D a před vašimi zraky v něm vytvoří 3D klon hry Arkanoid během 30 minut.
    Martin Janyš                        
    Vue.js - Reactive Components
    for Modern Web Interfaces                              

    Moderní uživatelská rozhraní současných webových aplikací stále častěji vyžadují kód na straně klienta (JavaScript) pro svůj plnohodnotný běh. Pro usnadnění této úlohy existuje řada knihoven a frameworků, které se zabývají View vrstvou i aplikační logikou na straně klienta jako Angular, Ember, React nebo Polymer. Atraktivní alternativou těchto řešení je Vue.js, který vyniká svojí jednoduchostí, efektivním modelem one-way/two-way data bindingu a komponentovým přístupem. Jedná se o knihovnu vhodnou pro malé projekty, díky řadě pluginů i pro rostoucí či velké projekty. Díky jednoduchosti Vue.js je ho možné zavést i do existujících řešení.
    Honza Škrabal                  
    Akka - Moderní způsob paralelizace                  

    Již nastala doba, kdy výkon jednoho jádra procesoru dosáhl svých limitů a omezení technologie výroby zastavilo veritkální škálování. Procesory začaly škálovat horizontálně a dnes nejsou výjimkou procesory s 4,8 a více jádry. Vývoji pro vícejádrové procesory se musely podřídit i programovací jazyky, a proto vznikly pojmy jako vlákna, kritické sekce, deadlocky apod. Programování vícevlákonových aplikací je obtížné a programátor si musí dát velký pozor, aby neudělal chybu. Když už ji udělá, je velice obtížně odhalitelná a často smrtící. Akka představuje systém pro paralellizaci novým, bezpečnějším a modernějším způsobem, který je přímo navržený s ohledem na moderní procesory.

    Kuba Coufal                  
    Bleeding edge ve vývoji Java web aplikací                  

    Už tě nebaví Spring, Hibernate ti leze krkem, aplikační server patří do starého železa, přitom ale NodeJS je pro tebe velký Punk? Pak je právě tobě určená přednáška, jak pomocí těch nejmodernějších technologií a přitom známého jazyka a prostředí dosáhnout svělých výsledků. Představíme si kompletní "bleeding edge" stack od frontendového Polymeru, přes Akku a Play2 jako poskytovatele REST služeb až po úložistě dat v Redisu a Mongu. Ke každému frameworku si něco řekneme a představíme i alternativy. Na závěr bude ukázka aplikace napsaná za pomoci zmíněných technologií během 2 denního hackathonu.
    Kuba Kohout                  
    WebSockets pro tvorbu real-time interaktivních aplikací                  

    WebSockety jsou k dispozici již několik let, přesto jejich rozšíření není velké, ačkoliv jejich výhody oproti alternativním technikám webové interakce velké jsou. V krátké přednášce se podíváme na přínos websocketů a jejich podporu v dnešním světě aplikačních serverů a Java frameworků. Po této prezentaci vás provedeme našimi prostory, setkáte se s lidmi, kteří k nám podobně jako vy přišli před léty na stáž a stali se našimi zaměstnanci a v přátelském a neformálním prostředí si můžete popovídat i s členy managementu. Samozřejmě pro vás máme připraveno i občerstvení.
    Přílohy