Archiv zpráv a událostí

Spolupráce FI MU s průmyslem

  • Soutěž pro talentované studenty FI

    Fakulta informatiky Masarykovy univerzity ve spolupráci se společnostmi Y Soft, Red Hat, Lexical Computing, Monet+, Gemalto a K-NET vyhlašuje

    Soutěž pro talentované studenty FI



    Soutěž je určena studentům 2. a 3. semestru Bc studia. V rámci soutěže bude řešeno šest úkolů z informatiky, na jejichž řešení bude čas 24 hodin. Závěrečná část soutěže proběhne formou pohovorů se zástupci laboratoří FI a partnerských společností, kde finalisté mohou získat 8 pozic studentských výzkumných pracovníků se stipendii.

    Stipendia se budou pohybovat ve výši 3-8 tis. měsíčně, podle intenzity zapojení do práce v laboratoři. Pro každou pozici bude určen konkrétní vedoucí pracovník ze zaměstnanců nebo PhD studentů laboratoře.

    Průběh soutěže:
    • Středa 3. 4. 9:33 v posluchárně D1 proběhne vyhlášení soutěže a rozdání prvních úkolů.
    • Čtvrtek 4. 4. 9:44 v kanceláři B308 proběhne rozdání druhé série úkolů (lze řešit nezávisle na předchozích úkolech).
    • Čtvrtek 11. 4. 10:00-11:xx v posluchárně G101 proběhnou pohovory s finalisty soutěže a dojde k výběru konkrétních studentů do laboratoří.

      Do Centra zpracování přirozeného jazyka (NLP) hledáme studenta se zájmem o práci se síťovými protokoly a šifrovanou komunikaci. Cílem projektu je implementace open source nástroje na zachycení a následné přehrání (record and replay) síťové komunikace s podporou různých protokolů mezi zvolenou aplikací a síťovou službou. Nástroj najde své využití v analýze a testování aplikací, které využívají komunikaci s různými internetovými službami. Nástroj umožňuje i simulaci provozu bez nutnosti přístupu k dané službě. Práce na tomto projektu může přejít v bakalářskou a diplomovou práci.
      Termín: nástup možný okamžitě, nejpozději během podzimu 2013.
      Sponzor: Red Hat.

      Do Laboratoře bezpečnosti a aplikované kryptografie (LaBAK) hledáme studenta pro práci v oblasti penetračního testovaní. Cílem práce je analýza/aplikace existujících nástrojů pro penetrační testovaní, analýza/zpracovaní výsledků testovaní a integrace penetračního testovaní do testovacího prostředí společnosti Y Soft Corporation, a.s. Požadavky na kandidáty: zájem o počítačovou bezpečnost, sítě a testovaní softwaru, základní znalosti v oblasti počítačové bezpečnostní (na úrovní předmětů PV080, PV157), základní znalosti v oblasti počítačových sítí (na úrovní předmětu PB156). Předpokládá se, že student bude pokračovat v této práci formou bakalářské či diplomové práce.
      Termín: od října 2013, po dobu celého školního roku 2013/2014.
      Sponzor: Y Soft.

      Do Laboratoře bezpečnosti a aplikované kryptografie (LaBAK) hledáme studenta pro práci v oblasti distribuovaných systémů. Cílem studenta je: a) seznámit se s nástrojem (který umožňuje vybudování vysoce distribuovaných aplikaci) akka (http://akka.io/); b) seznámit se s programovacím jazykem SCALA (na kterém tento nastroj staví); c) použití (a analýza vhodnosti) nástroje na řešení vybraných distribuovaných problémů. Požadavky na kandidáty: zájem o programovací jazyky, distribuované výpočty a nové technologie; znalost programovacího jazyku Java/C++ (na úrovní předmětů PB162/PB161). Předpokládá se, že student bude pokračovat v této práci formou bakalářské či diplomové práce.
      Termín: od října 2013, po dobu celého školního roku 2013/2014.
      Sponzor: Y Soft.

      Do Centra zpracování přirozeného jazyka (NLP) hledáme studenta, který by se podílel na vývoji systému na vyhledávání v rozsáhlých souborech textů ve spolupráci s firmou Lexical Computing. Zejména by šlo o reimplementaci a rozšíření stávajícího nástroje pro gramatické značkování textu. Stávající nástroj je v C++, předpokládáme přechod na jazyk Go. Velký důraz je v systému kladen na rychlost zpracování, jde o oblast, kde se počítá každý bajt v datových strukturách a každá instrukce v algoritmech. Máme zájem o dlouhodobější spolupráci, která může přirozeně přecházet na řešení bakalářské či diplomové práce.
      Termín: nástup možný okamžitě, nejpozději během podzimu 2013.
      Sponzor: Lexical Computing.

      Do Laboratoře bezpečnosti a aplikované kryptografie (LaBAK) hledáme studenta pro výzkum v oblasti tzv. whitebox kryptografie. Student se bude věnovat metodám a algoritmům, na základě kterých whitebox kryptografie funguje. Dále bude implementovat známé přístupy k whitebox kryptografii a zaměří se i na možné útoky a jejich implementace. Práce může navázat na existující implementace a dále by implementovala nová schémata a útoky na ně včetně open-source implementací celých protokolů, které whitebox implementace využívají.
      Termín: nástup možný okamžitě, nejpozději během podzimu 2013.
      Sponzor: Monet+.

      Do Laboratoře bezpečnosti a aplikované kryptografie (LaBAK) hledáme studenta pro výzkum v oblasti bezpečnosti čipových karet. Konkrétně se student zaměří na odběrovou analýzu čipových karet. Student naváže na existující programy a výsledky a provede měření odběru a analýzy získaných dat pro nové typy čipových karet. V praxi se jedná především o vytvoření databáze vzorů instrukcí pro nové typy čipových karet, dodaných společností Gemalto. Dalším rozšířením může být spolupráce mezi čipovou kartou a implementací kryptografické funkce založené na whitebox kryptografii. Zde je možné navázat na implementaci z dříve dokončené diplomové práce.
      Termín: nástup možný okamžitě, nejpozději během podzimu 2013.
      Sponzor: Gemalto.

      Do Laboratoře softwarových architektur a informačních systémů (Lasaris) hledáme studenta/studentku pro výzkum a vývoj v oblasti sledování kvality programového kódu a změn v něm. Úkolem bude v různých vývojových prostředích poskytnout podporu na bázi open-source nástrojů, která by sledovala kvalitu kódu z pohledu běžných SW metrik s možností konfigurace dle potřeb konkrétního vývojového týmu, případně i s možností odhadovat potřebný rozsah dokončovacích prací. Dále se může jednat o problémy identifikace změn ve webovém obsahu generovaném určitou aplikací – např. v nové verzi aplikace omylem zůstanou neplatné údaje nebo naopak nová aplikace zveřejní nekontrolovaně nechtěná data. Patří sem rovněž kontrola konzistence, platnosti odkazů jak uvnitř tak vně aplikace.
      Termín: nástup možný okamžitě, nejpozději během podzimu 2013.
      Sponzor: K-NET, a.s.

      Do Laboratoře softwarových architektur a informačních systémů (Lasaris) hledáme studenta/studentku pro výzkum a vývoj v oblasti podpory vývojářů formou podpory pro průběžné mapování kvalitních informačních zdrojů a postupného budování sdílené podnikové báze znalostí. Konkrétním výstupem bude lehce upravená webová proxy s autentizací uživatele přes LDAP/Active Directory a k tomu jednoduchá aplikace. Uživatel se přihlásí, proxy bude sledovat jím navštívené webové zdroje a on zpětně může označit ty nejužitečnější, které pomohly k vyřešení určitého problému. V tématu je možné pokračovat v rámci bakalářské práce.
      Termín: nástup možný okamžitě, nejpozději během podzimu 2013.
      Sponzor: K-NET, a.s.