Archiv zpráv a událostí

Zahraniční studia

  • Stipendia na Pittsburghské univerzitě, USA

    Pro výzkumné pobyty na Pittsburghské univerzitě (The University of Pittsburgh) lze využít stipendium Ruth Crawford Mitchellové. Toto stipendium je určeno pro VŠ učitele, vědce a pracovníky vládních i soukromých institucí na pokročilé úrovni a umožňuje provádět na této universitě výzkum aplikovatelný na problémy ČR nebo Slovenska. Preferovanými oblastmi jsou školství a vzdělávání, věda a výzkum, veřejná správa, politické vědy, ekonomie a sociologie.
    Podmínky pro uchazeče:

    • musí být občanem ČR nebo SR
    • vysokoškolské vzdělání a několik let praxe
    • velmi dobrá znalost angličtiny
    • musí se do 3 měsíců po ukončení stipendijního pobytu v USA vrátit do vlasti a pokračovat ve své započaté dráze.

    Před podáním přihlášky musí zájemce navázat kontakt s pracovníkem Pittsburghské univerzity a získat od něj doporučující dopis, který musí obsahovat jeho závazek působit během pobytu uchazeče jako jeho konzultant nebo školitel a zajistit pro něj pracovní zázemí (pracovní místo, možnost používat e-mail, přístup k počítači a k odborným zdrojům). Uzávěrka pro zaslání tohoto doporučení je 20. března 2007, doporučení by mělo být na níže uvedenou adresu v Pittsburghu patrně zasláno přímo (nikoli prostřednictvím žadatele). Délka pobytu je zhruba tři a půl měsíce, od poloviny srpna (vybraní stipendisté by měli počítat s tím, že se na univerzitě zúčastní orientačního týdne pro zahraniční vědce, který se koná třetí týden v srpnu) do prosince 2007, pokrývá tedy prakticky celý podzimní semestr. Celková výše stipendia je 7000 USD.

    Stipendisté si sami hledají a zajišťují ubytování, univerzita jim poskytne užitečné e-mailové adresy týkající se ubytování.
    Formulář přihlášky a další informace lze získat buď v Poradenském centru Komise J. W. Fulbrighta v Praze nebo přímo na Pittsburghské univerzitě (viz kontaktní adresy níže). Přihlášku je třeba zaslat na Pittsburghskou universitu, uzávěrka přijímání přihlášek je 30. března 2007 (datum doručení).

    Kontakt:
    Ms. Eileen Kiley
    Nationality Rooms Program
    1209 Cathedral of Learning
    University of Pittsburgh
    Pittsburgh, PA 15260
    USA
    Tel.: 001/412/624 6150
    e-mail: kiley@ucis.pitt.edu

    Jakub Tesař, studijní poradce
    Komise J. W. Fulbrighta
    Hotel Olšanka, 2. patro vpravo
    Táboritská 23
    130 87 Praha 3
    e-mail: tesar@fulbright.cz
    Internet: http://www.fulbright.cz