Archiv zpráv a událostí

Výzkum a vývoj

  • Obrázek

    Timothy Gowers a Daniel Kráľ spojili síly při založení open access časopisu

    Sir Timothy Gowers z Cambridgeské univerzity (nositel Fieldsovy medaile) a Daniel Kráľ, informatik a matematik působící na Fakultě informatiky MU, usilují o změnu současného systému publikování vědeckých výsledků.

    Tradiční způsob publikování vědeckých výsledků je v tištěných časopisech financován předplatiteli a v akademickém prostředí univerzitními knihovnami. S nástupem internetu vznikla možnost přístupu k článkům přes webové portály nakladatelství, a tento přístup se začal poskytovat formou předplatné on-line verze časopisu. Také pro on-line prostředí se zavedlo, že předplatitelé včetně univerzit nesou náklady na publikace. Tyto nemalé náklady, které se obvykle pohybují v řádu stovek dolarů za jedno číslo časopisu u velkých komerčních nakladatelství, vytváří jejich značné zisky, které se běžně pohybují v rozmezí 20% a 40% jejich příjmů. Tento přístup brání svobodnému sdílení vědeckých poznatků. Publikované výsledky nejsou volně dostupné celé vědecké komunitě, ale jen té její části, která si příslušné časopisy předplatí.

    Gowers v roce 2012 založil iniciativu bojkotující nakladatelství Elsevier, která vyústila v diskuzi o rozšíření open access publishing, tj. takového způsobu publikování, kdy jsou publikované vědecké výsledky zdarma dostupné celé vědecké komunitě. Open access může mít řadu podob: nejznámější jsou zelená a zlatá cesta. Zelená cesta znamená, že autoři mohou uložit verzi svého článku ve veřejně přístupném úložišti (ve fyzice, matematice a informatice se stalo standardem využívat úložiště arXiv - https://arxiv.org/). Zde je tato verze volně přístupná, nicméně samotný publikovaný článek není volně přístupný. Zelená cesta není vždy považována za plnohodnotnou formu open access. Zlatá cesta znamená, že autoři zaplatí další poplatek nakladatelství za to, že jejich článek bude volně přístupný v on-line verzi časopisu. Tyto poplatky, které se pohybují v řádu tisíců dolarů, jsou dalším příjmem tradičních nakladatelství. V roce 2018 vyhlásila asociace evropských grantových agentur plán S, který má vést k publikování většiny evropských výsledků formou open access. Publikování zlatou cestou open access znamená další náklady pro vědecké instituce v podobě poplatků za publikace v časopisech. Tyto peníze pak chybí pro samotnou vědeckou práci. Navíc editoři a recenzenti pracují pro komerční nakladatele většinou bez jakékoliv odměny. 

    Jako alternativa ke zlaté cestě, kterou prosazuje část vědecké komunity k nelibosti nakladatelů, je diamantová cesta. Tato cesta znamená, že časopisy nevybírají žádné poplatky ani od autorů ani od čtenářů, popř. jejich poplatky jsou symbolické (v řádu desítek dolarů na úhradu nezbytných nákladů). V červnu 2018 profesor Dan Kráľ z Fakulty informatiky MU společně s profesorem Timem Gowersem založili časopis Advances in Combinatorics. Ten má sloužit jako open access alternativa nejkvalitnějším časopisům v kombinatorice (jako např. Combinatorica), které jsou v současné době vydávané komerčními nakladateli. První číslo právě vyšlo - https://www.advancesincombinatorics.com/articles. Úroveň vydaných článků je velmi vysoká (řada řeší známé a dlouho otevřené problémy) a editorský tým pod vedením profesorů Gowerse a Kráľe se těší na další podobně kvalitní příspěvky, které se v časopise objeví.

    Advances in Combinatorics funguje jako tzv. overlay journal. Všechny články zaslané do časopisu projdou přísným recenzním řízením a finální verze těch, které jsou přijaty k publikaci, je uložena ve volně přístupném úložišti, kam vede odkaz ze stránek časopisu. V případě Advances in Combinatorics je toto úložiště arXiv. Všechny články v časopise mají přiřazeno DOI, což je celosvětově užívaný identifikátor děl přístupných v digitální podobě. Náklady na provoz časopisu, které se pohybují v desítkách dolarů na článek, pokrývá univerzitní knihovna kanadské Queen’s University, která dlouhodobě podporuje podobný typ publikování akademických článků. Vizí editorů je vznik dalších kvalitních časopisů fungujících na principu diamantového open access dle vzoru časopisu Advances in Combinatorics. Rozšířením publikování formou diamantové cesty open access by se ušetřily významné náklady v celém publikačním procesu. Ty lze pak využít na samotnou vědeckou práci. Jsme hrdí, že profesor Fakulty informatiky MU je jedním ze dvou výkonných editorů časopisu.

    Webová adresa
    Přílohy