Archiv zpráv a událostí

Výzkum a vývoj

  • Obrázek

    Se svým týmem se probojoval do australského světového finále Robocup Junior. Teď shání sponzory

    Robotům se věnuje už od 7. třídy základní školy. Nedávno se svým týmem zvítězil v národním kole soutěže Robocup a podařilo se mu postoupit do celosvětového finále. Učí roboty hrát fotbal. Je to velký úspěch, ale cesta do Sydney je nákladná. Aktuálně Šimon Varga, student Fakulty informatiky MU, shání sponzory, aby se tým XLC-Padawans mohl finále zúčastnit.

    Slovenské národní kolo soutěže ve stavbě a programování robotů  RoboCup 2019 Slovensko se konalo 27. – 29. března 2019 v Liptovském Mikuláši. Tým XLC – Padawans vybojoval v disciplíně robotický fotbal – Soccer Light Weight 1. místo a cenu za nejlepší technické řešení robotů. Tímto vynikajícím umístěním získal nominaci na Mistrovství světa v robotice RoboCup 2019, které se uskuteční ve dnech 2. - 8. července 2019 v Sydney v Austrálii (www.robocup2019.org).

    Díky čemu jste zvítězili?

    Šimon: Ty nejlepší týmy v národním kole jsou velmi vyrovnané, odchylky jsou velmi malé a projeví se vždy až při konkrétním zápase. Myslím si, že naší výhodou je to, že kroužek Robolab, ve kterém jsem vyrostl má dlouhou tradici. To umožňuje předávání zkušeností s řešením různých problémů.

    O co v soutěži šlo?

    Šimon: Roboti soutěží ve fotbale. Jedná se o plně autonomní roboty, kteří soupeří s menším balónem na hřišti o rozměrech 2 x 3 m. Hrají vždy 2 roboti proti 2, brankář s útočníkem. Robot má daný průměr 22cm a váhu do 2,4 kg.

    Jak takový robot funguje? Jak ho učíte fotbal?

    Šimon: Fotbal v této soutěži má svá, jasně daná pravidla. Aby byl náš robot schopen hrát fotbal, využívame světelné sensory na detekci hranic hřiště, všesměrný pohyb, sensory na infračervené záření, které vyzařuje speciální míč,  kameru na soupeřovu branku a kompas, aby si robot dokázal udržet směr pohybu. Je na každém týmu jak úkol vyřeší, toto používáme my.

    Aby byl robot schopen hrát fotbal, potřebuje světelné sensory, všesměrný pohyb, sensory na infračervené záření, kameru na soupeřovu branku a kompas. “V týmu se rozdělujeme na lidi, kteří mají na starosti elektroniku a hardware a na programátory. Já funguju jako programátor. Roboty programujeme v Arduině,” říká Šimon Varga.

    Jak se připravujete na světové finále v Austrálii?

    Šimon: Snažíme se vylepšit některé nedostatky, ale aktuálně především hledáme sponzory, protože účast je velmi finančně nákladná. Fakulta informatiky přislíbila stipendium ve výši 50 000 Kč.

     

    Přílohy