Archiv zpráv a událostí

Výzkum a vývoj

  • Obrázek

    Ve volném čase řediteluje Animefestu. Kam směřuje 16. ročník největšího českého anime festivalu?

    RNDr. Adam Rambousek, Ph.D. se v NLP labu (Centru zpracování přirozeného jazyka) na Fakultě informatiky MU věnuje výzkumu kolem elektronických slovníků. Vyvíjí nástroje, které používají autoři jazykových slovníků. Je spoluautorem Encyklopedického slovníku češtiny https://www.czechency.org/, který dostal cenu Slovník roku. Aktuálně například připravuje pro Teiresiás nástroje pro zveřejnění mezinárodního slovníku znakových jazyků na webu nebo učí děti a studenty programovat robota Karla Peppera.

    “K Animefestu jsem se dostal v době, kdy to byla akce pro kamarády (cca 200 lidí) v kině Art. V té době ještě věci kolem Japonska u nás nikdo neznal a šířily se prakticky jenom na vysokoškolských kolejích. Trošku jsem se zapovídal a druhý rok už s přípravami pomáhal,“ říká Adam. Bakalářská práce, v rámci které vytvořil registrační systém pro konference MU, posloužila od 5. ročníku Animefestu také pro prodej vstupenek. Od roku 2008 Animefest vede.

    Kam směřuje 16. ročník festivalu?

    Animefest je setkání fanoušků japonského komiksu (mangy), animovaného filmu (anime), cosplaye a japonské kultury celkově.

    „Festival je srdeční záležitost. Děláme ho s nadšením a bez nároku na honorář. Chceme si udržet původní komunitní atmosféru a vstupné přívětivé pro studenty,“ říká Adam Rambousek.

    A to i přes to, že festival neustále roste. Několikrát změnil své místo, až se usídlil na brněnském výstavišti. Loni ho navštívilo 6200 návštěvníků, podíl zahraničních návštěvníků narostl na 10 %. Na akci se podílí přes 400 organizátorů a spousta z nich jsou studenti a absolventi Fakulty informatiky MU. Například mobilní aplikace s programem Animefestu vznikla v rámci bakalářské práce Mobilní průvodce pro kulturní festival Lukáše Ondroviče.

    „Na programu Animefestu už dnes nejsou pouze japonské komiksy a animované filmy, ke kterým není úplně jednoduché se v Česku dostat. Soutěží se také o nejlepší kostým podle herních postav. Odehrává se zde dokonce regionální kolo soutěže European Cosplay Gathering. V loňském roce se nám podařil nevídaný úspěch. Náš vítězný tým se nominoval do finále soutěže a zvítězil,“ (více v článku). Chybět nebudou ani počítačové hry nebo nahlédnutí do života Japonců a japonské kultury. Akce má také podporu Japonského velvyslanectví.
    Webová adresa
    Přílohy