Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Přednášky, cvičení i zasedání akademického senátu online. FI sdílí zkušenosti s distanční výukou.

    S náhlým zrušením kontaktní výuky se musel popasovat každý učitel. Fakulta informatiky MU má s distanční výukou bohaté zkušenosti. Nahradit náhle 100 % výuky včetně cvičení ale zůstává výzvou pro každého. Proto se od minulého týdne vyučující rozhodli své zkušenosti sbírat a vzájemně sdílet. S iniciativou přišlo fakultní uskupení Teaching lab. Online začalo zasedat také vedení FI nebo akademický senát, osvědčené způsoby začínají přebírat i další tělesa na univerzitě.

    Když jsme začali v naší laboratoři hledat řešení, jak krizovou situaci řešit, napadlo nás naše zkušenosti sepsat a nabídnout napříč fakultou. Ostatně na tomto vzájemném sdílení funguje i celá iniciativa Teaching lab na FI MU, která usiluje o zkvalitňování výuky na FI,” říká Martin Ukrop, iniciátor aktivity.
     
    Zkušenosti teď vyučující sdílí navzájem a každým dnem narůstá množství odzkoušených řešení. Kromě už osvědčených postupů i rozličných technologických řešení a softwarů vyučující mohou také poptávat rady a řešení pro specifické potřeby. Protože potřeby vyučujících se velmi liší, využívá a testuje se velká škála nástrojů. Některé jsou na fakultě již po léta zaběhlou praxí, zkouší se ale i naprosto nové nástroje.
     
    Na Fakultě informatiky se běžně nahrává velká část přednášek. V některých případech vyučující sáhli do nahrávek z minulých let nebo streamovali přednášky z prázdných poslucháren. V jiných předmětech se přistoupilo k výuce online, pomocí videokonferencí. Fakulta disponuje několika speciálně uzpůsobenými konferenčními místnostmi se špičkovým vybavením. Testují se také další technická řešení pro tento typ výuky jako je Twitch, Bluejeans, MS teams nebo Google Meet Premium.  Například v předmětu PV237 Strategy and Leadership část výuky už probíhá online v rámci strategické hry - simulace strategických rozhodnutí v rámci online meeting roomu a shared screens. Velmi nápomocný může být také step-by-step návod jak vytvořit audio záznam přednášky ke slidům. Tento návod spolu s dalšími možnosti distanční výuky připravili lidé z týmu Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU).

    Kromě přednášek probíhá výuka ve velké míře formou cvičení, kde je situace ještě komplikovanější. Někteří cvičící pracují se skupinou přes privátní Discord místnost, kam se student musí připojit v daném čase. V jiných případech vypracovávají domácí úkoly.

    Informační systém se také osvědčil jako nejefektivnější způsob pro zasedání různých akademických těles. Vedení Fakulty informatiky od tohoto týdne zasedá formou diskuzního fóra v IS MU, stejně tak proběhla i fakultní zasedání akademického senátu. Následně začal tento způsob využívat i velký akademický senát. Ze všech dostupných řešení na trhu se řešení informačního systému doposud ukázalo jako nejefektivnější.
     
    Webová adresa
    Přílohy