Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Kvůli Korespondenčnímu semináři z informatiky se rozhodl studovat FI

    Do Korespondenčního semináře z informatiky (KSI) se zapojil už ve druháku na střední. Díky němu se nadchnul do informatiky, dostal se na Fakultu informatiky MU (FI) bez přijímaček, seznámil se se staršími studenty a později KSI 3 roky vedl. Proč KSI? Zeptali jsme se Honzy Horáčka.

    KSI není kurz programování. Nutí k přemýšlení a řešení problémů.

    KSI, neboli Korespondenční seminář z informatiky, je celoroční soutěž organizovaná studenty Fakulty informatiky Masarykovy univerzity. Seznamuje se zajímavými oblastmi informatiky a umožňuje procvičit si programátorské, matematické a logické myšlení.

    „Na spoustě středních škol se učí v informatice opravdu jen základy. Pokud chceš zjistit o informatice víc, rád řešíš problémy nebo si chceš vyzkoušet, jestli je pro tebe informatika na FI to pravé, KSI je ideální příležitost. Pokud už se o informatiku nějakou dobu zajímáš, můžeš si prohloubit znalosti,” říká Honza. Sám se ke KSI dostal jako student gymnázia s posílenou výukou informatiky. Není to ale kurz programování. Těch je na internetu spousta. Základní povědomí o programování se ti ale pro řešení KSI bude hodit.

    S KSI na FI bez přijímaček – chyť tu správnou vlnu a začni řešit!

    Úlohy se zveřejňují po jednotlivých vlnách s termínem odevzdání. Je tedy důležité chytit první vlny. „Po termínu dané vlny úloh se úlohy uzamknou, my tvoje řešení opravíme, přidělíme ti za něj body, poskytneme ti k němu zpětnou vazbu a zveřejníme vzorové řešení úlohy. Soutěžní úlohy jsou pak různého charakteru, a zatímco nejjednodušší úlohy by po projití úvodních úloh měl zvládnout každý, nad tou nejtěžší se může zapotit i ostřílený řešitel programátorských soutěží. Aktuálně již běží 2. vlna s termínem do 22. 12. 2019. Získáš-li dostatečný počet bodů, můžeš si požádat o přijetí bez přijímacích zkoušek. K přijetí stačí 60 % bodů, což obvykle splní tak 40 lidí ze 400 řešitelů. Toho je možné dosáhnout, pokud se do KSI zapojíš už v prvních vlnách, “ zdůrazňuje Honza.

    Vyzkoušej si některé předměty na FI nanečisto.

    Každá úloha nejprve přehledně vysvětluje danou látku. Vyzkoušíš si tak nanečisto látku z předmětů vyučovaných na FI jako Úvod do programování, Matematické základy informatiky nebo třeba Algoritmy I a Automaty, se kterými se na střední podle Honzy často nepotkáš. Vzorovou úlohu najdeš na https://ksi.fi.muni.cz/ulohy/195

    Možnost zapojit se do komunity aktivních lidí a Poznej FI

    Jako řešitel KSI máš možnost se dvakrát ročně vypravit na tzv. KSÍlety, výlety do přírody, kde se můžeš potkat s ostatními řešiteli, studenty a cvičícími z FI. Úspěšní řešitelé KSI mají navíc možnost se v září vydat na soustředění v přírodě (K-SCUK). „Je to vlastně něco jako kombinace skautského tábora a odborné složky zajištěné lidmi z FI. Účast skýtá možnost proniknout do komunity nadšených lidí na FI. Organizátory si následně můžete vybrat jako svoje cvičící v předmětech,” říká Honza. Odměnou řešitelům je speciální akce Poznej FI – možnost poznat FI ze zákulisí a hravou formou.

    „Kvůli KSI jsem se rozhodl studovat FI a ne FIT. Nadchla mě ta komunita lidí, co dělá ztřeštěnosti a různé akce pro středoškoláky. Díky KSI jsem se seznámil se spoustou lidí z fakulty a zjistil jaká FI je. To pro mě bylo velké plus i v prváku, protože tady nejsou studijní kruhy,” dodává.

    Nejčastější dotazy:

    Co je potřeba udělat, aby mi byly prominuté přijímačky?

    Pokud se chceš dostat na FI skrz KSI, je třeba stát se Úspěšným řešitelem a podat fakultě žádost o prominutí přijímací zkoušky. Úspěšným řešitelem KSI se stanou ti řešitelé, kteří získají v rámci daného ročníku alespoň 60 % všech bodů. Úspěšným řešitelem musíš být max dva roky zpátky od podání žádosti o prominutí a prominutí se nevztahuje na dvouoborová studia.

    Když jsem ve třeťáku a stanu se úspěšným řešitelem KSI už teď, budou mi prominuty přijímačky?
    Pokud fakulta nezmění podmínky, tak ano. Žádný signál, že by se k něčemu takovém chystali, nemáme.

    Jak složité je stát se úspěšným řešitelem?
    To je dost individuální. Pokud už máš zkušenosti s programováním nebo třeba s logickými či šifrovacími soutěžemi, půjde ti to líp. V každém případě to stojí za to zkusit, velmi podobné věci tě pak budou čekat tady na fakultě.

    Když bych nedělal první vlnu mám ještě stále šanci stát se úspěšným řešitelem?
    Máš, ale musíš máknout. Potřebuješ 60 % bodů a zhruba 20 % už nebudeš moct získat, jelikož velké úlohy první vlny už budou uzavřené.

    Když bych nedělal první ani druhou vlnu mám ještě stále šanci stát se úspěšným řešitelem?
    Teoreticky ano, ale už bys nemohl ztratit skoro žádném body. Zhruba 35 % bodů bude v již uzavřených úlohách, celkově potřebuješ získat 60 % bodů.

    Jak to myslíte že učíte informatiku, nejen programování. Není to to stejné?
    Není. Informatika je třeba taky algoritmizace – neboli jak převést problém na přesný postup, jak ho vyřešit. Třeba tím, že ho rozdělíš na menší části. A ty pak na menší části. A ty už jsou tak jednoduché, že je bez problémů vyřešíš. Nebo třeba proč může být šifrování velké části webu založené na tom, že rozklad na prvočísla je hodně pomalý. A taky například principy fungování sítí, ať už třeba fakultní, nebo klidně internetu.

    V jakém jazyku programujete? Většina programovacích úloh je v Pythonu 3, část úloh je v pseudokódu. Zhruba třetina úloh, je teoretická a vůbec se v nich neprogramuje.

    Jak často jsou Ksílety? Ksílety – jednodenní výlety do přírody v okolí Brna - jsou obvykle dva ročně, jeden na jaře, jeden na podzim. Je to skvělá příležitost poznat se s organizátory, dalšími řešiteli a zeptat se na cokoliv ohledně studia na FI či informatiky. Sleduj FB KSI pokud nechceš, aby ti utekl.

    Vadí že som Slovák? Vůbec. Víc než půlka lidí na FI jsou Slováci a mezi organizátory to není jinak. Během prvních pár úloh určitě narazíš na nějaké to zadání slovensky.

    Kolik času je potřeba strávit na KSI, aby mi pomocí něj byly prominuty přijímačky? To se liší dle toho, zda už jsi někdy programoval, nebo se třeba účastnil šifrovacích soutěží. Pokud ano a šlo ti to, 20 hodin by ti mohlo snažit. Obecně bychom to ale spíš viděli k 40-80 hodinám v průběhu roku. Rozhodně je to ale dobře využitý čas – co se naučíš ve KSI už se nebudeš muset znova učit v prváckých předmětech a budeš si místo toho moct třeba zajít ven s přáteli.
    Webová adresa
    Přílohy